3p

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) március 20-ig, jövő hét péntekig kell közzétennie a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó részletes tájékoztatását - olvasható a Beva honlapján.

A tájékoztatóban a Beva meghatározza a kártalanítási igények bejelentésének első napját, amely nem lehet később, mint 2015. április 4.

A befektetőknek ezt követően egy, a Beva honlapján is elérhető  formanyomtatványon kell majd kérelmezniük a kártalanítást. A kitöltött kérelmet a Bevához kell eljuttatni, erre az igényérvényesítés első napjától számított egy éven keresztül van lehetőségük a befektetőknek.

A Beva az elbírálás után haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül fizeti ki a kártalanítást egy kijelölt bankon keresztül.

A Buda-Cash ügyben mintegy 13 ezer befektető lehet érintett, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora a befektetői követelés, ezek mértékét a társaság felszámolója állapítja meg és egyezteti minden ügyféllel.

Feltételezhető, hogy a befektetők vagyona nem tűnt el teljes egészében, így arra lehet számítani, hogy a kezelt értékpapír és pénz egy része a társaság számláin vagy külső alletétkezelőknél fellelhető. A meglévő vagyont a felszámoló a befektetők részére közvetlenül kiadja, az ezután még megmaradó hiány alapján fizet kártalanítást a Beva.

A Beva befektetőnként maximum 20 ezer euróig nyújthat kártalanítást, a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár forintban 6 millió 105 ezer 400 forint.

A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100 százalékos összegű kártalanítás jár, azonban az egymilliót meghaladó rész után csak a követelés 90 százalékát fizetik ki.

Értékpapírok esetén az aktuális piaci árat figyelembe véve fizet a Beva kártalanítást, ezt a Buda-Cash felszámolásának kezdő napját (2015. március 5.) megelőző 180 nap tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli átlagárfolyama alapján állapítják meg. A devizában fennálló követelések esetén a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik az átváltás.

A Beva jelenleg 13,1 milliárd forint kártalanításra kifizethető vagyonnal rendelkezik. Amennyiben ez nem lenne elegendő, úgy rendkívüli befizetést rendelhet el a tagjainak, ez ebben az évben további 1,22 milliárd forintot jelenthet. Ezen túlmenően a Beva kereskedelmi bankoktól hitelt vehet fel állami készfizető kezesség mellett. Az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül az alap tagjainak kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá a Beva vagyonhoz.

A törvény szerint a Bevától nem kaphat kártalanítást költségvetési szerv, önkormányzat vagy állami tulajdonú társaság, továbbá intézményi befektetőket, befektetési szolgáltatókat sem kártalanít. Ki vannak zárva a kártalanításból a Buda-Cash tulajdonosai, vezetői és munkavállalói, valamint ezek közeli hozzátartozói is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!