Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A globális pénzügyi rendszer természete miatt nem lehet küzdeni az adókerülés ellen elszigetelt, nemzeti szintű intézkedésekkel, eredményre csak a nemzetközi összefogás vezet - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán a szövetségi parlamentben.

A miniszter a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botránnyal kapcsolatban tartott parlamenti vitában kiemelte, hogy a német kormány minden ilyen kiszivárogtatást felhasznál arra, hogy lendületet adjon az adókerülés ellen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében indított küzdelemnek.

Ez az ügy néha "őrjítően lassan" halad előre, de nincs más választás, mert a nemzeti intézkedések önmagukban "mit sem érnek" - mondta Wolfgang Schäuble. Megjegyezte, hogy az EU teljesítménye "egyáltalán nem a rossz" ezen a területen. Minisztériuma akciótervéből kiemelte, hogy minél több országot ösztönözni kell a csatalakozásra a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi egyezményhez, amelyet 2014-ben Berlinben fogadtak el, és azóta már száznál is több állam és terület írt alá. Az OECD keretében kidolgozott egyezménytől elzárkózó országokat pedig "feketelistára" kell tenni - mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Panama is felkerül a listára, ha nem működik együtt a nemzetközi közösséggel.

Hozzátette, hogy össze kell állítani az offshore-cégek tulajdonosainak nyilvántartását, és ezeket a nemzeti regisztereket össze kell kapcsolni. Az EU öt legnagyobb tagállama - Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország - tárgyalást kezdett arról, hogy elsőként lépve közösen elvégzik ezt a munkát - mondta német pénzügyminiszter.

A pénzmosás elleni küzdelemről szólva kiemelte, hogy Németország nemzetközi összevetésben "nem áll nagyon jól", teljesítménye "nem optimális". Az előrelépéshez egyebek között korlátozni kell a készpénzfizetést egy felső értékhatár bevezetésével, és növelni kell a hatóságok kapacitását. Ezért állítanak fel hamarosan a szövetségi vámhatóságnál egy úgynevezett pénzügyi hírszerző egységet (financial intelligence unit - FIU), amely a "releváns információk kiszűrésével" foglalkozik majd. A tartományok részéről is több erőfeszítésre van szükség, mindenütt meg kell erősíteni a felügyeleti szerveket - mondta Wolfgang Schäuble.

A Bundestag vitájában az ellenzéki Baloldal és Zöldek élesen bírálták a kormányt. Vezérszónokaik kiemelték, hogy a koalíciós pártok valamennyi javaslatukat lesöpörték, és a kormány elmaradásban van az uniós előírások teljesítésében. A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó - 2,6 terabájt nagyságú - kiszivárogtatott adatbázisa több mint 214 ezer offshore céget érint. Az adatokat egy titkos forrás adta át a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.