<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az árfolyamhatástól tisztított adatok szerint a háztartások novemberben forintban több, devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó forinthitel-felvevők és devizahitel-törlesztők voltak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdán.

Az MNB közleménye szerint a szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok alapján novemberben a forinthitelek esetében a háztartások nettó hitelfelvétele 10,3 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél a háztartások nettó hiteltörlesztése 22,6 milliárd forint volt.

Eközben a háztartások nettó betételhelyezők voltak ebben a hónapban. A forintbetéteknél 19,9 milliárd forint nettó betétkivonás, de a devizabetéteknél 24,6 milliárd forintnyi nettó elhelyezés történt novemberben.

A szezonálisan nem kiigazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel-állománya 5,7 milliárd forinttal 2667,3 milliárd forintra emelkedett, míg a devizahitelek állománya 5,6 milliárd forinttal 5.167,1 milliárd forintra mérséklődött.

A forintbetétek állománya 6,8 milliárd forinttal 6.184,3 milliárd forintra, a devizabetéteké pedig 8,2 milliárd forinttal 1245 milliárd forintra csökkent novemberben. A devizabetétek alakulását részben a 3,5 milliárd forintos átértékelődés és egyéb változás miatti csökkenés, részben a 4,6 milliárd forint értékű nettó betétkivonás okozta.

Az MNB közleményében rámutatott: a nem pénzügyi vállalatok októberi, szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forinthitelek esetében 6,1 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél 11,2 milliárd forint volt a nettó hitelfelvétel.

A nem pénzügyi vállalatok a forint esetében 56,1 milliárd forintnyi nettó betétkivonást, a deviza esetében pedig 55,0 milliárd forint értékű nettó betételhelyezést hajtottak végre.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 19,9 milliárd forinttal 3325,3 milliárd forintra, míg a devizában denominált hiteleinek állománya 6,6 milliárd forinttal 4.425,9 milliárd forintra csökkent. A devizahitel-állomány mérséklődését az 1,7 milliárd forint értékű nettó törlesztés, továbbá a 4,9 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás okozta.

Kiigazítatlan adatok szerint novemberben a nettó kivonás a forintbetétek esetében 33,5 milliárd forintot tett ki, míg a devizában denominált betétállomány 37,8 milliárd forintos növekedése 40,7 milliárd forint nettó elhelyezés, valamint 2,9 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó csökkenés eredményeként jött létre. Ezzel a vállalatok forintbetéteinek állománya 2.531,2 milliárd forintra, devizabetéteinek állománya pedig 1346 milliárd forintra változott. A külföldi kötelezettségek állománya novemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki.

Az MNB összesítése szerint a háztartások esetében az újonnan folyósított forint és euró lakáshitel szerződések összértéke novemberben csökkent, míg a svájci frank hiteleké az előző havi nagyon alacsony szinten maradt.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a forint valamint az euró új szerződések szezonálisan igazított értéke csökkent, míg a svájci frank hiteleké kismértékben emelkedett.

A személyi hitelek esetében a forint alapú hiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke csökkent, az euro alapúak új szerződéses értéke az előző havi szinten maradt. Új svájci frank személyihitel-szerződést ebben a hónapban is alig kötöttek. A nem pénzügyi vállalatok forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint összességében emelkedtek.

A háztartások forint- és euróbetéteinek átlagos kamatlábai csökkentek, míg a vállalatok esetében a forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén csökkent, az euróbetéteké pedig nem változott.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai a forinthitelek esetében – a hitelek összeghatárától függetlenül – csökkentek. Az euróhitelek esetében az 1 millió euró értékhatár alatti kategóriában az átlagos kamatláb kissé csökkent, az 1 millió euró értékhatár felettinél pedig enyhén emelkedett.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.