2017. szeptember 19. 16:58

Pesszimisták és boldogtalanok a magyarok, aminél rosszabb állapotban nem sok nemzet van, derül ki egy friss felmérésből.

Az Ipsos készített egy nemzetközi felmérést, melynek célja volt meghatározni, mit gondolnak egyes nemzetek a saját és mások boldogságáról. A két kérdésből pedig a magyarok számára egyáltalán nem kedves eredmény született.

Az alábbi grafikon - melyet az ourworldindata.org tett közzé, a vízszintes tengely azt mutatja, az emberek hány százaléka vallotta magát boldognak, vagy inkább boldognak, míg a függőleges tengely azt az átlagot mutatja, hogy nemzeti szinten a válaszadók milyen arányt vártak. Egyszerűbben megfogalmazva azt mutatja meg, az emberek hány százalékra tippelték a boldogok (vagy inkább boldogok) arányát.

Jól látható, Magyarország rettentően kilóg a sorból köszönhetően annak, hogy az egyik legkisebb arányban vannak a boldogak, és saját magukról is azt gondoljuk, szinte alig akad boldog magyar az országban. Miközben ugyanis az emberek 69 százaléka vallotta magát boldognak, addig azt gondoltuk, 22 százaléknál nem lehet jobb az arány.

Hozzánk hasonló módon, kirívóan pesszimisták a dél-koreaiak és a hongkongiak, igaz a világ boldogabbik feléhez tartoznak, hiszen a válaszok alapján az emberek közel 90 százaléka vallotta magán annak.

A legoptimistább népként a kanadaiak és a norvégok nevezhetők, hiszen úgy vélték, nemzetük tagjainak 60 százaléka boldog - a valóság egyébként itt is 90 százalék körüli eredményt hozott.

Mi áll a magyar hatalmas eltérés mögött?

A felmérést végzők két lehetséges magyarázatot adnak arra, miért lehet jelentős differencia a magukat boldognak vallók és az eredményre vonatkozó tipp között.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek hajlamosak tévesen megítélni saját boldogságukat, így a tippelés során adott válaszok állhatnak közelebb a valódi elégedettséghez. Vagyis az emberek miközben saját helyzetüket túlbecsülik, másokról feltételezik a helyes ítéletet.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy miközben az emberek pozitívan ítélik meg saját helyzetüket, de negatívak tekintenek azokéra, akiket nem ismernek. Erre jó példaként említhető az a társadalmi berögzültség, miszerint az egyén a saját jövőjét és kilátásait igyekszik optimistán megítélni, arra pozitívan tekinteni, miközben mélyen pesszimisták a nemzetük vagy a világ jövőjét illetően.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.