TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pesszimisták és boldogtalanok a magyarok, aminél rosszabb állapotban nem sok nemzet van, derül ki egy friss felmérésből.

Az Ipsos készített egy nemzetközi felmérést, melynek célja volt meghatározni, mit gondolnak egyes nemzetek a saját és mások boldogságáról. A két kérdésből pedig a magyarok számára egyáltalán nem kedves eredmény született.

Az alábbi grafikon - melyet az ourworldindata.org tett közzé, a vízszintes tengely azt mutatja, az emberek hány százaléka vallotta magát boldognak, vagy inkább boldognak, míg a függőleges tengely azt az átlagot mutatja, hogy nemzeti szinten a válaszadók milyen arányt vártak. Egyszerűbben megfogalmazva azt mutatja meg, az emberek hány százalékra tippelték a boldogok (vagy inkább boldogok) arányát.

Jól látható, Magyarország rettentően kilóg a sorból köszönhetően annak, hogy az egyik legkisebb arányban vannak a boldogak, és saját magukról is azt gondoljuk, szinte alig akad boldog magyar az országban. Miközben ugyanis az emberek 69 százaléka vallotta magát boldognak, addig azt gondoltuk, 22 százaléknál nem lehet jobb az arány.

Hozzánk hasonló módon, kirívóan pesszimisták a dél-koreaiak és a hongkongiak, igaz a világ boldogabbik feléhez tartoznak, hiszen a válaszok alapján az emberek közel 90 százaléka vallotta magán annak.

A legoptimistább népként a kanadaiak és a norvégok nevezhetők, hiszen úgy vélték, nemzetük tagjainak 60 százaléka boldog - a valóság egyébként itt is 90 százalék körüli eredményt hozott.

Mi áll a magyar hatalmas eltérés mögött?

A felmérést végzők két lehetséges magyarázatot adnak arra, miért lehet jelentős differencia a magukat boldognak vallók és az eredményre vonatkozó tipp között.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek hajlamosak tévesen megítélni saját boldogságukat, így a tippelés során adott válaszok állhatnak közelebb a valódi elégedettséghez. Vagyis az emberek miközben saját helyzetüket túlbecsülik, másokról feltételezik a helyes ítéletet.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy miközben az emberek pozitívan ítélik meg saját helyzetüket, de negatívak tekintenek azokéra, akiket nem ismernek. Erre jó példaként említhető az a társadalmi berögzültség, miszerint az egyén a saját jövőjét és kilátásait igyekszik optimistán megítélni, arra pozitívan tekinteni, miközben mélyen pesszimisták a nemzetük vagy a világ jövőjét illetően.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.