3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az MTI által megkérdezett bankok többségénél nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet az államilag támogatott lakáshitelek, a szocpol, félszocpol iránt, miután Bajnai Gordon a kamattámogatás és a szociálpolitikai támogatás felfüggesztését helyezte kilátásba.

A miniszterelnök-jelölt április 2-án nyilvánosságra hozott elképzelései között szerepel a lakástámogatások, a szociálpolitikai kedvezmény és az állami kamattámogatás felfüggesztése is július 1-től.

Az FHB-nál az elmúlt hetekben növekedett a támogatott lakáshitelek iránti kereslet - mondta az MTI-nek Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója. Az igazgató szerint azonban az érdeklődők, szerződők 80 százaléka már a Bajnai-csomag nyilvánosságra kerülése előtt is a támogatott forinthiteleket kereste. Úgy vélekedett, hogy ebben a szezonális hatásoknak, a frankhitelek eltűnésének és az euró hitelek átárazódásának is szerepe lehet. Még nem lehet tudni, hogy a tervezett intézkedések - az állami kamattámogatás, a szocpol, félszocpol felfüggesztése július 1-jétől - a vásárlások előrehozásával járnak-e - tette hozzá.

Az Erste Bank ugyan 2008 februárjához képest az idén februárban majdnem tízszer több kiegészített kamattámogatásos hitelt folyósított, de emögött a bank televíziós kampánya játszotta a legnagyobb szerepet. Az Erste szakembere úgy látja, hogy ez az a hitel, ami árazásában felveszi a versenyt a devizahitelekkel.

A szocpol és félszocpol iránt érdeklődők száma a banknál érezhetően megnőtt. Ez a konkrét befogadásokban még nem jelentkezik a jelenleg is meglehetősen szigorú feltételek miatt, de várhatóan a befogadások is nőni fognak - vélik a banknál.

A K&H banknál az elmúlt pár hétben a támogatott forint lakáshitelek iránti érdeklődés némileg emelkedett, de nem jelentősen. Várhatónak nevezték a fogyasztói igények átmeneti erősödését, kiugró emelkedésre azonban nem számítanak, mert a jogszabályi feltételek továbbra is szigorúak, viszonylag kevésnek tudnak megfelelni a támogatási kritériumoknak.

A CIB banknál általánosságban elmondták, hogy a teljes hitelpiacon erőteljes visszaesés tapasztalható, amely a korábbi években megszokott szezonalitáson is túlmutat. A támogatott hitelek megszűnését követően a támogatásra – jelenleg – jogosult ügyfelek túlnyomó része nagy valószínűséggel deviza alapú hitelt fog igényelni, mivel a tisztán piaci feltételekkel igényelhető, piaci kamatozású forintalapú hitelek nagyon drágák. Így a támogatott hitelek megszűnése a CIB szerint nem fogja drasztikusan befolyásolni az új ingatlanfedezetes hiteligénylések volumenét. "Mindössze" a jövőben igényelt hitelek típusára lesz hatással.

Amennyiben a kormány megszűnteti a szóban forgó támogatásokat, akkor várható, hogy a kedvezményre jogosult ügyfelek igyekeznek még a szigorítások bevezetését megelőzően beadni a bankokhoz a kérelmüket. Ugyanakkor például a szocpolra vonatkozóan olyan szigorúak az előírások, hogy akik eddig ezeknek nem tudtak eleget tenni, azok most "nagy hirtelenjében" sem fognak tudni - vélekednek. A CIB Banknál nem tapasztalták az érdeklődés megugrását, és a jövőt illetően sem gondolják, hogy akár a volumen, akár a darabszám jelentősen növekedne.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!