<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az MTI által megkérdezett bankok többségénél nem érzik, hogy megnőtt volna a kereslet az államilag támogatott lakáshitelek, a szocpol, félszocpol iránt, miután Bajnai Gordon a kamattámogatás és a szociálpolitikai támogatás felfüggesztését helyezte kilátásba.

A miniszterelnök-jelölt április 2-án nyilvánosságra hozott elképzelései között szerepel a lakástámogatások, a szociálpolitikai kedvezmény és az állami kamattámogatás felfüggesztése is július 1-től.

Az FHB-nál az elmúlt hetekben növekedett a támogatott lakáshitelek iránti kereslet - mondta az MTI-nek Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója. Az igazgató szerint azonban az érdeklődők, szerződők 80 százaléka már a Bajnai-csomag nyilvánosságra kerülése előtt is a támogatott forinthiteleket kereste. Úgy vélekedett, hogy ebben a szezonális hatásoknak, a frankhitelek eltűnésének és az euró hitelek átárazódásának is szerepe lehet. Még nem lehet tudni, hogy a tervezett intézkedések - az állami kamattámogatás, a szocpol, félszocpol felfüggesztése július 1-jétől - a vásárlások előrehozásával járnak-e - tette hozzá.

Az Erste Bank ugyan 2008 februárjához képest az idén februárban majdnem tízszer több kiegészített kamattámogatásos hitelt folyósított, de emögött a bank televíziós kampánya játszotta a legnagyobb szerepet. Az Erste szakembere úgy látja, hogy ez az a hitel, ami árazásában felveszi a versenyt a devizahitelekkel.

A szocpol és félszocpol iránt érdeklődők száma a banknál érezhetően megnőtt. Ez a konkrét befogadásokban még nem jelentkezik a jelenleg is meglehetősen szigorú feltételek miatt, de várhatóan a befogadások is nőni fognak - vélik a banknál.

A K&H banknál az elmúlt pár hétben a támogatott forint lakáshitelek iránti érdeklődés némileg emelkedett, de nem jelentősen. Várhatónak nevezték a fogyasztói igények átmeneti erősödését, kiugró emelkedésre azonban nem számítanak, mert a jogszabályi feltételek továbbra is szigorúak, viszonylag kevésnek tudnak megfelelni a támogatási kritériumoknak.

A CIB banknál általánosságban elmondták, hogy a teljes hitelpiacon erőteljes visszaesés tapasztalható, amely a korábbi években megszokott szezonalitáson is túlmutat. A támogatott hitelek megszűnését követően a támogatásra – jelenleg – jogosult ügyfelek túlnyomó része nagy valószínűséggel deviza alapú hitelt fog igényelni, mivel a tisztán piaci feltételekkel igényelhető, piaci kamatozású forintalapú hitelek nagyon drágák. Így a támogatott hitelek megszűnése a CIB szerint nem fogja drasztikusan befolyásolni az új ingatlanfedezetes hiteligénylések volumenét. "Mindössze" a jövőben igényelt hitelek típusára lesz hatással.

Amennyiben a kormány megszűnteti a szóban forgó támogatásokat, akkor várható, hogy a kedvezményre jogosult ügyfelek igyekeznek még a szigorítások bevezetését megelőzően beadni a bankokhoz a kérelmüket. Ugyanakkor például a szocpolra vonatkozóan olyan szigorúak az előírások, hogy akik eddig ezeknek nem tudtak eleget tenni, azok most "nagy hirtelenjében" sem fognak tudni - vélekednek. A CIB Banknál nem tapasztalták az érdeklődés megugrását, és a jövőt illetően sem gondolják, hogy akár a volumen, akár a darabszám jelentősen növekedne.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.