2017. június 19. 09:16

A tavaly év végi átmeneti csökkenés után újabb csúcsra futott a betöltetlen állások száma Magyarországon. Ráadásul nemcsak az összesített adatnál látni történelmi csúcsot: egyre több ágazat esetében dönt rekordot a statisztika.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2017 első negyedévében összesen 59 831 állás volt üresen, aminél többre eddig - legalábbis 2013 év eleje óta - nem volt még példa. Ennek 72 százaléka a versenyszférában lévő állást jelent, aminél nagyobb arányra szintén nem volt precedens, ám ezt az adatot érdemes kellő óvatossággal kezelni. A KSH ugyanis immár egy éve konstansnak veszi a közszférában lévő betöltetlen állások számát.

A versenyszférában összesen 43 056 helyre kerestek embert az idei első negyedévben, ami előző évhez képest "mindössze" 20 százalékos növekedést jelent. A változás mértéke kedvezőbb a korábbiaknál, hiszen éves bázison legutóbb 2015 első felében volt hasonló szintű, a korábbi negyedévekben rendre 30-35 százaléknál is nagyobb ugrások mutatkoztak.

A munkaerőhiány - amire az üres állások magas száma utal - a legfrissebb statisztika szerint egyre több ágazatban okoz eddig még nem látott problémáka. A korábbinál jóval több esetben közölt a KSH rekordadatot.

1) A humán- egészségügyi, szociális ellátás területén ismert gondok tovább fokozódtak, a betöltetlen állások száma újabb csúcsra futott, így már 7118 állás volt üresen,

2) meglepetésre a pénzügyi, biztosítási tevékenységnél is eddig nem látott szintre nőtt az üres állások száma, 1461-re,

3) a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén már tavaly is nehézséget okozott a megfelelő munkaerő megtalálása, ami idén csak még rosszabb lehet, egy év alatt ugyanis 36 százalékkal 2283-ra ugrott az üres állások száma. Tekintve, hogy az első negyedév a turizmus szempontjából nem túl acélos, a korábbi évek pedig éven belüli, harmadik negyedévig tartó felfutásról árulkodik, várhatóan a következő negyedéves statisztikák még ennél is több betöltetlen állást mutathatnak majd.

4) A kereskedelem, gépjárműjavítás területe eddig sem volt mentes a problémákról, ám az üres álláshelyek számát illetően kiugró mértékű növekedéssel nem találkoztunk, egészen mostanáig. Egy év alatt ugyanis 43 (!!!) százalékkal 5465-re nőtt az üres állások száma. A helyzet teljesen megegyezik a vendéglátás területén megfigyelttel, vagyis idén ez a szám még bőven növekedhet.5) A korábbi éveknek megfelelően az építőiparban lévő üres állások száma is megugrott az első negyedévben, annak mértéke viszont a korábbinál is jelentősebb, 57 százalékos volt. Így 3148 állás volt üresen, ami szintén ágazati csúcsot jelent.

6) 642 betöltetlen pozícióval a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén is rekordról árulkodik a statisztika.

Noha az iparon belüli részterületeknél "csak" csúcsközeli adatokkal találkozni, így például a feldolgozóiparban 17 075 állás volt üresen, az összesített adat rekordról árulkodik. Az ipar (feldolgozóipar + villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás + vízellátás, szennyvíz-, gyűjtés és kezelés) - ha csak néhány tízzel is, de - a közölt 17 862 üres állás csúcsnak számít.

Székely Sarolta
mfor.hu