2012. szeptember 18. 11:19

Norvégia saját termelőinek védelme érdekében jövőre növelni akarja egyes élelmiszerek importvámját, ami Brüsszelben ellenkezést vált ki - olvasható uniós kérdésekkel foglalkozó keddi médiajelentésekben.

Trygve Slagsvold norvég mezőgazdasági miniszter az NRK oslói rádióállomásnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Norvégiának a hazai termelők szempontjaira tekintettel "nincs más választása", emelnie kell a védővámokat. A tervezett intézkedés egyebek közt a húsárura és a sajtra terjedne ki.

A Handelsblatt című német lap tudomása szerint az Európai Bizottság már tiltakozó levelet küldött az ügyben a norvég mezőgazdasági tárcához, azzal érvelve, hogy a vámemelés összeegyeztethetetlen lenne az érvényes szerződéses előírásokkal.

A skandináv ország nem tagja az uniónak, az úgynevezett Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodások értelmében kötik bizonyos közös egyezmények.

Európán belül Norvégiában az egyik legmagasabb az élelmiszerek árszintje.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!