<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bruttó 300 milliárd forint lesz jövőre az adó- és járulékcsökkentésre fordítható összeg, ebben már nagyjából megegyeztek a kormánypártok vezetői. A vita most az arányokon folyik – tudta meg a Világgazdaság.

A szocialisták a forrás nagyobb részét – a munkahelyteremtés reményében – célzott járulékcsökkentésre, kisebb hányadát pedig a személyi jövedelemadó mérséklésére – a sávhatár 1,7 millióról 1,9 millió forintra történő emelésére – fordítanák, míg a liberálisok a forrás kétharmadát szánnák az szja csökkentésére.

Több vezető koalíciós politikus úgy nyilatkozott: majd valahol a kettő között megállapodnak. A témát igyekeznek minél jobban „körbejárni”, a részletek kidolgozása májusig is elhúzódhat, és a koalíciós egyeztetések közben zajlik majd a „szakmai” párbeszéd is.

Ez utóbbinak része a miniszterelnök mai felszólalása a Magyar Tudományos Akadémián. Itt többek között arról beszél a kormányfő, hogy a szuperbruttósításra vagy a radikális szja-csökkentésre vonatkozó tervek helyett most a kis- és közepes vállalkozások direkt támogatása, vagyis a célzott járulékcsökkentés körvonalazódik.

Kóka János, az SZDSZ elnöke tegnap ugyanakkor a parlamentben is elmondta, hogy pártja adóreformalapot hozna létre, ahova az állami kiadások csökkentéséből, a gazdaság kifehérítéséből származó források folynának be, s ezeket adó- és hiánycsökkentésre lehetne fordítani. Hívhatjuk bárminek, ezen nem fogunk összeveszni – reagált a felvetésre Gyurcsány Ferenc, számol be a Világgazdaság.