2014. szeptember 8. 12:52

Több európai országban visszavetheti a gazdasági növekedést a mezőgazdasági termékek behozatalára elrendelt orosz tilalom - közölte hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Oroszország az elmúlt hónapban importtilalmat rendelt el több, az Európai Unióból és az Egyesült Államokból, Kanadából és Norvégiából származó mezőgazdasági termékre és élelmiszerre.

Az EBRD szerint az orosz importtilalomnak valószínűleg csak átmeneti hatása lesz, de "érezhető nyomot hagyhat majd a három balti állam, Norvégia, Lengyelország és Magyarország exportján és GDP-növekedésén, mivel ezeknek az országoknak a bruttó hazai termékéhez nagyban hozzájárul az oroszországi élelmiszerexport".

A tilalmat Litvánia szenvedi meg a legnagyobb mértékben, mivel esetében az oroszországi élelmiszerexport a GDP 2,7 százalékát adja - emeli ki az EBRD közleménye.

Oroszországban viszont az importtilalom az EBRD számításai szerint 2 százalékponttal emelheti meg a fogyasztói árak júliusban regisztrált 7,5 százalékos emelkedését.

A szankciók összességében negatív hatással lesznek az orosz GDP-re, bár az élelmiszertermelés felfuttatásának köszönhetően átmenetileg meg is növelhetik azt - mutat rá a közlemény.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.