TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Noha néhány napja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivő még azt ígérte, nem éri kár a magánnyugdíj-pénztári tagokat, és az állam később átutalja a 14 hónapig visszatartott járulékokat, a miniszterelnök kedden egy tévéinterjúban már ezzel ellentétes állítást fogalmazott meg. Orbán Viktor szerint csak azok kapják meg a befizetett járulékot, akik átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Úgy tűnik a kormány kommunikációja nem teljesen zökkenőmentes a nyugdíjak kapcsán, erre utal, hogy a miniszterelnök két beosztottjának a minapi kijelentéseit volt kénytelen cáfolni. Orbán Viktor keddi nyilatkozata alapján ugyanis mind Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, mind Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő félretájékoztatta a közvéleményt.

A kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is dolgoznak, hogy az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék. "Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy a visszalépés már ebben az évben megvalósuljon" - mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televíziónak.

A hírműsor közlése szerint a magánnyugdíj-pénztárakba utalt járulék felfüggesztéséről Orbán Viktor azt mondta, azoknak garantálják a kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe. Akik maradnak "a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben", azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. "Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni" - tette hozzá a kormányfő.

Mint arról az mfor.hu is beszámolt, Orbán Viktor múlt szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

Ezt követően múlt csütörtökön előbb a nemzetgazdasági miniszter bakizott, amikor azt közölte, egyetlen magánnyugdíj-pénztári tagot sem ér kár amiatt, hogy az állam 14 hónapra felfüggeszti átutalásait a magánpénztárak számára. Ezt követően pénteken a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta, a kormány el fogja ismerni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, majd megismételte: senki nem járhat rosszul. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány senkit nem fog belekényszeríteni az állami nyugdíjrendszerbe, mindenki szabadon dönthet arról, hogy mely típusú pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát.

Figyelembe véve azonban Orbán Viktor kijelentését, azokat a tagokat, akik nem kívánnak elveszíteni 14 havi járulékbefizetést, a kormány – még ha jó szándékú meggyőződéséből is – az állam nyugdíjrendszerbe „kényszerít”. Azokat, akik pedig a magyar politikai rendszer elmúlt húsz év tapasztalata alapján fenntartásokkal viseltetnek az állami rendszer iránt, mégis kár fogja érni.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.