Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jelentős, 100 milliárd forint körüli friss tőke érkezett a pénztárakba az idén a második negyedévben; az elmúlt másfél évi visszaesés ellenére a vagyonkezelt és letétkezelt vagyon értéke Magyarországon az 1999. év végi hatszorosára duzzadt - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) által összeállított Regiszterből.

Az intézményes megtakarítások állománya június végén piaci értéken 6,9 ezer milliárd forintra rúgott, ebből a Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 2,5 ezer milliárd forintot, míg a Regiszter jelentésben szereplő vagyonkezelt vagyon 4,4 ezer milliárd forintot tett ki.

A vagyon legnagyobb hányadát - 2,6 ezer milliárd forintot, a teljes összeg 58 százalékát - a pénztárak (főleg nyugdíjkasszák) számára kezelték. A Bamosz Regiszterben szereplő pénztári vagyonkezelés az összes pénztári vagyon több mint 89 százalékát tette ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) március végi adatainak alapján.

"A pénztárak vagyona 14,5 százalékkal nőtt ez év második negyedében, ami azt mutatja, hogy jelentős, 100 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a pénztárakba" - idézi a közlemény Temmel Andrást, a Bamosz főtitkárát. Véleménye szerint a pénztárak az elmúlt öt évben, az utóbbi év válság generálta veszteségeivel együtt is 4,5 - 5,5 százalékos pozitív éves hozamot érhettek el. A második negyedévben mind a hazai állampapírok, mind a részvények hozama kiugró volt. A pénztári vagyonkezelt befektetések piaci értéke 9-10 százalék körüli mértékben bővülhetett.

Az utóbbi évek egyik meghatározó trendje a külföldi részvények arányának fokozatos növekedése volt a pénztáraknál, míg a hazai részvények aránya tendenciaszerűen emelkedett ugyan, de ebbe kisebb visszaesések is belefértek. E tendencia a 2008. évi nagy részvénypiaci visszaesés miatt megtorpant, és 2009 második negyedévében ismét mérséklődött mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya. Az összesített részvényarány a pénztáraknál így 29,8 százalékra csökkent. A hazai diszkont kincstárjegyek aránya az év második negyedévében megint emelkedett, míg az államkötvényeké ismét jelentősen csökkent, és együttesen a pénztári portfoliók 54 százalékát adták.

A kezelt vagyon 34,1 százaléka biztosítói vagyon; a PSZÁF március végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 64 százalékát kezelték a Bamosz Regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyonok kisebb részét a unit-linked (befektetésekhez kapcsolt) termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján 510 milliárd forintot -, a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyonok (például a biztosítási tartalékok) jelentik, amelyek összege az idei második negyedév végén 999 milliárd forintra rúgott.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.