3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette, hogy a költségvetési szerveket és szakmai fejezeteket érintően milyen leosztásban hajtja végre a pénteken bejelentett, összesen 68,9 milliárd forintos, idei évre vonatkozó zárolást.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint névlegesen a legnagyobb zárolás az Emberi Erőforrás Minisztériumát (17,25 milliárd forint), a Vidékfejlesztési Minisztériumot (11,88 milliárd forint), a Belügyminisztériumot (8,72 milliárd forint), illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (8,29 milliárd forint) érinti.

A minisztériumok közül a - módosított - költségvetési törvényben szereplő idei fejezeti főszámok szerint a legnagyobb arányban zárolásra a Vidékfejlesztési Minisztériumnál (6,15 százalék), a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (4,93 százalék), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (3,86 százalék), illetve a Miniszterelnökségnél (3,62 százalék) kell számítani.

Árnyalja ezt ugyanakkor, hogy az egyes tárcák más-más arányban fedezik kiadásaikat költségvetési támogatásból, illetve saját bevételből.

A tárcáknak május 17-ig kell jóváhagyásra megküldeniük a nemzetgazdasági miniszternek zárolási, illetve adott esetben előirányzat-csökkentési terveiket, és május 24-ig kell ezeket a terveket bejelenteniük a Magyar Államkincstárnak.

A kormányrendelet értelmében az elrendelt zárolási, illetve csökkentési kötelezettség fejezetek közötti nullszaldós átrendezésére, valamint a zárolási kötelezettség részbeni, saját bevétel-befizetéssel történő kiváltására a fejezetet irányító szervek vezetőinek kezdeményezésére, a nemzetgazdasági miniszter engedélyével van lehetőség.

A kormány az állami vagyonnal kapcsolatos fejezetek esetében 2 milliárd forintos zárolást rendelt el. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos kiadások esetében 1 milliárd forint csökkentést, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap egyenlegének esetében 6 milliárd forint, a Nemzeti Kulturális Alap esetében 1 milliárd forint, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál 5 milliárd forint, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapnál 2 milliárd forint, a Bethlen Gábor Alapítványnál 500 millió forint, a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapnál 1 millió forintos egyenlegjavítást ír elő.

Ezen kívül, a kormányrendelet értelmében a nemzetgazdasági miniszternek a költségvetési törvényhez olyan módosítást kell beterjesztenie, amely lehetővé teszi az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatoknál 5 milliárd forintnyi tartalék képzését, továbbá, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 1,5 milliárd forintnyi költségvetési befizetést teljesítsen.

A Nemzetgazdasági Miniszternek a bejelentett, összesen 92,901 milliárd forintnyi intézkedést tovább kell vinnie a jövő évi költségvetés tervezésekor.

A 2014. évi költségvetés érintően, ezen kívül, a tárcavezetőknek 60 milliárd forint összegben kell javaslatot tenniük az államháztartási egyenleg javítására, a költségvetésből finanszírozott beruházások és felújítások felülvizsgálatával.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!