2008. április 8. 15:49

Akár 20 százalékkal kedvezőbb lízingdíjakat kalkulálhatnak a lízing cégek a gépjárművek bérlői számára az áfa törvény 2008. évi változása miatt. "A költségeket a bérbe adott gépkocsik levonható áfáján kívül az egyéb kapcsolódó szolgáltatások, mint például szerviz, téli gumi, vagy asszisztencia forgalmi adójának levonása is csökkenti" – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség többször jelezte a Pénzügyminisztérium és az APEH illetékeseinek azt az anomáliát, hogy a lízingcégekre a gépkocsik beszerzésekor tételes áfa levonási tilalom vonatkozott, mivel nem továbbértékesítési céllal vették, hanem bérbe adták az autókat. A bérleti díj viszont áfa köteles volt, amit a lízingbe vevő cégek a magánhasználat miatt nem tudtak levonni. A végeredmény halmozott áfa fizetési kötelezettséget eredményezett az operatív lízinget igénybevevő vállalkozásoknál.

A flottafinanszírozás helyzete 2008. január elsejétől az áfa törvény módosításával gyökeresen megváltozott, hiszen azóta a lízingcégek beszerzéskor levonhatják a bérbe adott autók áfáját. A bérbe vevők számára a lízing díj így akár 20 százalékkal - az áfa összegével – lehet olcsóbb. A törvény elvileg lehetővé tette már 2007-ben is, hogy a lízingbe vevők utóbb csökkentsék költségeiket az áfával, ám ez csak abban az esetben volt lehetséges, ha tételes útnyilvántartás vezetésével kizárták a gépjármű magáncélú használatát. A gyakorlatban a cégeknek csak kis hányada választhatta ezt a megoldást, tehát a többség kénytelen volt felvállalni az operatív lízinggel járó többletköltségeket.

A lízingcégek idén érvényes áfa levonási jogából viszont következik, hogy ezzel a költségtényezővel már a lízingdíj megállapításakor sem kell kalkulálni, így a flottát lízingelő cégek eleve kedvezőbben kaphatják az autókat, vagy a korábbi díjak mellett értékesebb, esetleg több extrával felszerelt gépkocsit tudnak az operatív lízing keretében bérelni január elsejétől. "Az operatív lízing sokkal kedvezőbb finanszírozási konstrukcióvá vált a flottafinanszírozásban, mint amilyen tavaly volt" - hívja fel a figyelmet Gáti Tamás, a Lízingszövetség Flotta Bizottságának vezetője.

További, visszamenőleges hatállyal érvénybe lépő pontosító változást tartalmaz a május elsejével életbe lépő áfa törvény módosítás. Veszprémi István, a Deloitte igazgatója elmondta, hogy ezzel a változással egyértelművé vált, hogy nem csak az operatív lízing céljából beszerzett gépkocsik áfája, de a hozzá kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások áfája is levonható lesz a lízingcégek számára.

Eddig csak azon igénybevett szolgáltatások áfájának levonása volt egyértelmű a jogszabályból, amelyeket a lízingcég külön-külön továbbszámlázott a lízingbevevő részére. Azaz akkor lehetett levonni a lízingbe adott autóval kapcsolatos szerviz, átvizsgálás, téli gumi csere, asszisztencia díjában áthárított adót a lízingbe adónál, ha azt a lízingbe adó a bérleti díjon felül, külön számlázta tovább az igénybe vevő vállalkozásoknak.

A jogszabály módosításával azonban a Pénzügyminisztérium 2008. január 1-jére visszamenőleges hatállyal egyértelművé tette ezen értelmezési kérdést – mondta el Veszprémi István -, hiszen sok lízing cég úgy gondolkodott, hogy megbízható flottát kíván ügyfelei rendelkezésére bocsátani, amelynek összes költségét egy havi átalánydíjban állapítja meg. A korábbi értelmezésekkel szemben az idén ennél a konstrukciónál sem terheli áfa levonási tiltás a lízingcégeket, így ezt a kedvezményt tovább engedhetik ügyfeleik részére és megszűnik a korábban fennállt felemás helyzet. "Ez annál is inkább reális, mert a flotta lízing lényege éppen abban áll, hogy a lízingbe adó cég átvállalja az ügyfelétől az autó üzemben tartásának valamennyi terhét és kockázatát" - teszi hozzá Gáti Tamás.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.