2016. március 17. 14:31

Gyorsabb és olcsóbb ügyintézés lehetőségét ígérte Lázár János, aki szerint január óta is milliárdos nagyságrendben spóroltak hivatalos okmányokon az állampolgárok.

Az ügyintézés gyorsítását, az eljárások olcsóbbá tételét szeretné elérni a közigazgatásban a kormány, amely áprilisban konzultációt kezd az ügyfelekkel a bürokrácia további csökkentéséről. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette: január 1. óta 1 millió olyan új okmányt adtak ki, amiért nem kellett fizetni, de korábban több milliárd forintos költséget jelentett volna. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az új pályázati értékelési rendszerről elmondta, hogy állami tisztviselőkből egy értékelői szaknévsor jön létre, az ebben szereplők legfeljebb fizetésük dupláját kaphatják a munkáért. Ezzel megszűnik az értékelések kiszervezése, átláthatóbb viszonyok jönnek létre, csökken a korrupciós kockázat - sorolta.

A nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) rendszere hárommillió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni - emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfavisszaigénylés lehetőségének kiegészítéseként hivatkozott a nokra, amit az építőipar és a családok támogatásával indokolt. Leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, minden törvényes és teljesen átlátható. A tárcavezető a támogatás ütemezésének eszközeként beszélt a sorsolásról. Szavai szerint lehet valaki "a szerencse kezében", de a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást.

Lázár János szerint az elmúlt évek összesen 266 milliárd forintos pedagógusbér-emelése után nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie. A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom keddi tüntetésén arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt és Áder János államfőt, kérjen bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott emberektől". A Miniszterelnökség vezetője ezt úgy kommentálta: "a bocsánatkérés nem egy szakmai javaslat". Azt is mondta, hogy 266 milliárd forintos pedagógusbér-emeléssel és 380 milliárd forintos európai uniós fejlesztéssel "nem mi vagyunk azok, akiknek bocsánatot kell kérniük".

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.