2017. július 4. 14:15

A munkabeszüntetés előkészítése azonban nem áll le.

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele két napja érkezett meg - értesült az mfor.

Ebben a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt (aki nem azonos a kormányszóvivővel) bízta meg.

Az MKKSZ július 17-re - egy hétfői napra  - időzíti a munkabeszüntetést, amennyiben a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket. A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén. Jó részüknél ráadásul 2008 óta ez a helyzet. A fizetések javulását ígérő életpálya-program indulását pedig késlelteti a kormány, 2018 elejéhez képest egy évvel később kerülhet erre sor.

Mivel az érdekképviselet tárgyalási kezdeményezései eredménytelenek voltak, utolsó eszközként meghirdették a sztrájkot, amihez kezdettől fogva csatlakoztak a Magyar Államkincstár dolgozói. Erre azt mondta Lázár János az egyik kormányinfón, hogy "minisztériumban nincs sztrájk, és nem lesz béremelés sem", illetve "jól gondolja meg a szakszervezet, hogy sztrájkol-e".

Lázár János belép 

A miniszter szerint ugyanis az államigazgatásnak vannak olyan területei, amelyek esetében nemzetbiztonsági kockázatot jelentene egy munkabeszüntetés. Ezért Lázár utlimátumnak tekinti a sztrájkfelhívást.

A sztrájkra készülők azonban állítják, a törvények betartásával igenis joguk van a munkabeszüntetésre, ami nem fogja akadályozni az állam pénzügyeinek intézését.

Mivel az üzengetéseknél megrekedt a folyamat, az MKKSZ levelet írt a miniszterelnöknek, a segítségét kérve. A levelet elküldték továbbá Lázár Jánosnak, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is.

Válasz végül a kormányfőtől jött pár nappal ezelőtt. Az MKKSZ-nél úgy látják, valami megmozdult, biztató jelek vannak arra, hogy a kormány késznek mutatkozik a tárgyalásra.

Egyrészt az egyik központi közigazgatási területet érintően egy konkrét bérajánlat fogalmazódott meg, másrészt a tervezettnél hamarabb, július 14-ére összehívják a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Vagyis a tervezett sztrájk előtti péntekre.

Ugyanakkor az örömük nem lehet teljes, mert az ajánlat egyelőre csak szóban létezik, írásos nyoma még nincs. S nem a szakszervezet által lefedett teljes közszolgálati körre vonatkozik, hanem csak egy részterületre. Mindenesetre ez is több a semminél.

Az MKKSZ tudomásunk szerint egy konkrét törvénytervezettel készül az érdekegyeztető fórum ülésére. Vissza akarják állítani a közszolgálatban dolgozók napját, amelyet egészen 2017-ig minden július elsején munkaszünettel egybekötve ünnepeltek meg. Tavaly azonban eltörölték, Lázár János egyenesen perverz szocialista hagyatéknak tartotta. A szakszervezet azonban ragaszkodik ahhoz, hogy legyen megint munkaszüneti nap július első napja.

Ma tehát úgy tűnik, hogy mégis tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek, és az sem kizárt, hogy már 2018-tól elindul a béremeléssel járó kormányzati program, legalábbis részben. Az MKKSZ mindezzel együtt nem áll le a sztrájk előkészítésével, s ha július 17-ig nem születik értékelhető megállapodás, akkor két órára felfüggesztik a munkát.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.