2012. október 2. 09:34

A magyar gyógyszeripar túlélte a történelem viharait, és ma is Magyarország egyik legsikeresebb védjegye a világban, a kormány pedig mindent meg fog tenni azért, hogy az ország gyógyszergyártása továbbra a világ élvonalába tartozzon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Gödöllőn, a Teva Magyarország új központjának átadásán. Az üzemben steril készítményeket - így többek között infúziókat és injekciókat - állítanak majd elő.

"A magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de minden ilyen beruházás, így a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz" - fogalmazott a kormányfő, rámutatva, hogy bár a Teva külföldi tulajdonosok kezében van, mégis "része maradt a magyar életnek". A kabinet kész a további együttműködésre a Tevával, legyen szó fejlesztésekről, beruházásokról - jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, a Teva a magyar embereknek is stratégiai partnere, mert ma minden hetedik magyar beteg Teva-gyógyszernek köszönheti gyógyulását. A gyógyszergyár példája azért is fontos - folytatta -, mert a jövő iparpolitikájának egy jelentős körülményére hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy "nekünk kevés nyersanyagból kell sikeres iparágakat teremtenünk", ehhez pedig jól képzett szakemberekre, jól szervezett üzemekre van szükség, mint amilyen a Teva is.

"Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember.

Szavait azzal zárta, különösen figyelemre méltó egy olyan időszakban gyárat alapítani, amikor Európából rendre gyárbezárásokról érkeznek hírek. Ez a beruházás egyszerre szolgálja a beruházók profitszempontjait, valamint dolgozói és az egész magyar nemzetgazdaság érdekét - mondta a miniszterelnök.

Jeremy Levin, a Teva globális vezérigazgatója köszöntőjében a cég betegek iránti elkötelezettségéről beszélt. A Teva ugyanis kötött egy szerződést a betegekkel, ennek pedig az az alapja, hogy minden egyes gyógyszerünk a legmagasabb minőségi követelményeknek felel meg - mondta. Kijelentette: "szilárdan hiszünk a magyar emberekben és a magyar gazdaságban".

Kaszás Mihály, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a sterilcentrumot a legmodernebb technológiával szerelték fel. A 22 milliárd forintos beruházással egy 15 ezer négyzetméter alapterületű gyáregység épült fel, és 263 új munkahely jött létre - fejtette ki, hozzátéve, hogy "a velünk dolgozó beszállítóknak is biztos hátteret tudunk nyújtani".

Gödöllő polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Teva új üzemének köszönhetően egy hatalmas beruházással gazdagodik a város. Az egész fejlesztést a profizmus jellemezte - emelte ki Gémesi György.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az Izrael és Magyarország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. "Büszke vagyok rá, hogy több mint tízezer magyar állampolgár dolgozik a Tevával vagy a Tevának" - mondta.

A most átadott gödöllői egységben olyan stratégiai fontosságú onkológiai készítmények gyártása is elindul, amelyek korábban Európa-szerte hiánycikknek számítottak.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.