2016. december 7. 08:55

Magyarország kilép a nyílt és transzparens kormányzást vállaló országok együttműködéséből - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Magyarország kilép a nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködésből (Open Government Partnership) a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint. Ebben Orbán Viktor arra utasítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy erről tájékoztassa az érintett szervezetet is és küldje el a kilépésről szóló szándéknyilatkozatot.

Az együttműködést még 2011-ben hozta létre 8 ország (Brazília, Indonézia, Mexikó, Norvégia, Dél-Afrika, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok) annak érdekében, hogy erősítse az országok elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése iránt, és megteremtse a keretet a jó gyakorlatok kicseréléséhez. Ehhez 2012-ben Magyarország is csatlakozott, mára pedig már több mint 70 ország tagja az együttműködésnek.

Két évvel ezelőtt már közel volt hazánk, hogy felfüggesszék a tagságát a legnagyobb korrupció ellenes szervezetben. A szervezet vezetői minden bizonnyal nem nézték jó szemmel a civil szervezetekkel szembeni kormányzati magatartást, sem pedig az információszabadság korlátozását.

"A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen - az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért - szervezetben fenntartsuk tagságunkat. Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát." - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu-nak.

A 70 tagot számláló szervezet a KüM szerint "a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít." 

Ők a legjobban kereső politikusok

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.