2016. december 7. 08:55

Magyarország kilép a nyílt és transzparens kormányzást vállaló országok együttműködéséből - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Magyarország kilép a nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködésből (Open Government Partnership) a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint. Ebben Orbán Viktor arra utasítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy erről tájékoztassa az érintett szervezetet is és küldje el a kilépésről szóló szándéknyilatkozatot.

Az együttműködést még 2011-ben hozta létre 8 ország (Brazília, Indonézia, Mexikó, Norvégia, Dél-Afrika, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok) annak érdekében, hogy erősítse az országok elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése iránt, és megteremtse a keretet a jó gyakorlatok kicseréléséhez. Ehhez 2012-ben Magyarország is csatlakozott, mára pedig már több mint 70 ország tagja az együttműködésnek.

Két évvel ezelőtt már közel volt hazánk, hogy felfüggesszék a tagságát a legnagyobb korrupció ellenes szervezetben. A szervezet vezetői minden bizonnyal nem nézték jó szemmel a civil szervezetekkel szembeni kormányzati magatartást, sem pedig az információszabadság korlátozását.

"A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen - az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért - szervezetben fenntartsuk tagságunkat. Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát." - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu-nak.

A 70 tagot számláló szervezet a KüM szerint "a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít." 

Ők a legjobban kereső politikusok

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.