2010. október 1. 09:34

Oszkó Péter szerint nincs olyan ismeretlen tétel, pénzforgalmi szám, amely most került volna elő és megváltoztatná az idei évi költségvetés viszonyszámait.

A volt pénzügyminiszter azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy pénteken a KSH korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint).

Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtökön, a TV2 Tények Este című műsorának éjjel sugárzott adásában azt mondta: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, ami jóval több mint százmilliárd forintos különbözetet jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is. Megjegyezte: így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel.

Oszkó Péter ezzel kapcsolatban leszögezte: az éves, normális eljárási rend része, hogy az év végi tényleges pénzforgalmi adatok ismeretében a következő év márciusában előzetes, szeptemberre pedig végleges eredményszemléletű számítás kerül nyilvánosságra. Mint mondta, előfordul, hogy technikai elszámolási szabályok miatt, így amiatt, hogy melyik évben mit, milyen összegben kell elszámolni, a március és a szeptemberi adat között eltérés van. Emlékeztetett arra, hogy ez történt 2009-ben is, amikor a 2008-as notifikációt 2009 szeptemberében véglegesítették, és akkor az uniós támogatások időzítése, és egyéb kérdések miatt a 3,4 százalékos hiány 3,8 százalék lett. De ez nem jelenti azt – mutatott rá -, hogy bármilyen ismeretlen tétel került elő, a pénzforgalmi adatok semmilyen módon nem változnak, azok ismertek és véglegesek voltak év végén.

A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere aláhúzta: nem változik az a szám, hogy ténylegesen mennyi pénz ment ki és mennyi folyt be a költségvetésbe, uniós statisztikai elszámolási folyamatról van szó, amelynek eredményét mindig csak a következő év szeptemberében lehet látni. "Nem kerülhet elő ismeretlen tétel, amely hatással lehetne az idei büdzsére" – hangsúlyozta, nyomatékosítva: nincs ismeretlen pénzforgalmi szám, ami most került volna elő és megváltoztatná az idei évi költségvetés viszonyszámait.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évet még tehermentesítheti is, ha a tavalyi évi hiányszám változása azért következik be, mert uniós statisztikusok bizonyos költségtételeket, vagy bevételeket nem idénre, hanem tavalyra kérnek elszámolni. A 2008-as eredményszemléletű számok változása tehát azt jelenti - magyarázta -, hogy ha egy 2009-s "romlás" befolyásolja a 2010-es büdzsét, akkor azt csak kedvezően teheti ezt meg, mert azt jelenti, hogy valamilyen idénre tervbe vett tételt mégiscsak tavalyra számol el a kormány - mondta Oszkó Péter.

A márciusi előzetes, a szeptemberi végleges notifikáció természetes folyamat, ebben nincs újdonság - szögezte le a volt tárcavezető, aki szerint e folyamatnak a hangsúlyozása a miniszterelnöki nyilatkozatban feltételezhetően "kampányzáró" megszólalás.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.