2010. március 25. 07:46

A piacok az önkormányzati és az egészségügyi rendszer reformját várják a következő kormányzattól - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a XIX. Vezérigazgató Találkozón tartott előadásában szerdán, Röjtökmuzsajon.

A Bajnai-kormány egy éve alatt "alapozó munkát" lehetett végezni, de a következő kabinetnek - mivel négy éve lesz rá, és nem feszíti hatszázalékos hiány a költségvetést - "elszabadulhat a fantáziája" - fogalmazott a pénzügyminiszter, megjegyezve, az övé is elszabadulna egy ilyen helyzetben. Mint mondta, óvatosan kell bánni azokkal az eszközökkel, amelyek letéríthetik a költségvetést a jó pályáról, de az intézkedések közé "bőven belefér még egy ötszázalékos járulékcsökkenés".

A Bajnai-kormány "egyfajta hitkérdéssé tette" a hiánycél betartását, miközben "más államok nem tizedszázalékok miatt aggódtak" - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy az idei 3,8 százalék csak a tavalyihoz hasonlóan feszes gazdálkodás mellett tartható. Mint mondta, ez a ráta átléphető, ha ezt olyan intézkedések igénylik, amelyeknek később ennél jóval nagyobb lesz a hozadékuk.

A pénzügyminiszter szerint "érdemben javítani kell" a foglalkoztatási mutatót, hozzá kell nyúlni a családtámogatások rendszeréhez, de ennél is nagyobb feladatot jelent a "képzettség és munkatapasztalat nélküli, több százezres réteg", amelynek foglalkoztatottsági mutatói a meredek növekedés idején sem javultak.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.