2010. február 23. 05:06

Egy borzasztó nehéz költségvetési pályán veszi át a következő kormány a stafétabotot, ez megkövetelné azt, hogy ugyanolyan szigorral is folytassa a munkát, ahogyan azt a jelenlegi kabinet teszi, mondta Oszkó Péter a Népszavának.

Úgy vélte, nem járható az az ellenzék által sokszor hangoztatott út, hogy ők majd másképp csinálják. "Úgy alakítaná (az ellenzék) a dolgokat, hogy az ország és a lakosság sokkal kevesebb terhet érezne. Valójában ilyen út nincsen. Ha valaki könnyebb utat ígér, az borzasztó nehéz helyzetbe kerül, ha kormányra kerül, és aztán valakire megpróbálhatja rákenni az ígéretei miatti felelősséget" - fogalmazott, hozzátéve, a költségvetési kockázatokkal való fenyegetés bizony ennek az előkészítése.

Ehhez kapcsolódóan közölte, úgy tűnik, a tények folyamatosan visszaigazolják a jelenlegi kabinetet. "Azon, hogy a kincstárba mennyi pénz folyik be, nincs mit változtatni, azok tényszámok, azokat nem lehet kétségbe vonni" - mondta Oszkó Péter.

A közlekedési társaságok - a MÁV és a BKV - konszolidációjáról szólva úgy vélte, az igazi kérdés nem ezen cégek pénzügyi helyzetének rendezése, hanem az, miként lehet elkerülni, hogy ezek a vállalatok további adósságot termeljenek. "Ennek a kérdésnek a megválaszolása után lehet azzal foglalkozni, mekkora adósságot hoztak ezek a vállalatok a múltból és mit kell azzal tenni" - fogalmazott.

Véleménye szerint elsősorban ezen cégeknél azt kell elérni, hogy olyan gazdálkodási fegyelmük, átláthatóságuk legyen, amely mellett nem termelnek adósságot. "Egyszerre rendezni a meglévő adósságokat nem indokolt, s azt a költségvetés sem bírná el" - tette hozzá.

Oszkó Péter elmondta még, bízik abban, hogy a pénteki Malév-közgyűlésen rendeződik a cég tulajdoni helyzete, amire most jó esélyt lát.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.