2010. február 1. 06:31

A Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnap esti műsorában azt mondta, Magyarország akkor kerül le végképp a pénzügyileg veszélyeztetett országok listájáról, ha az elmúlt egy évben befutott költségvetési pálya stabil marad, és a választás után létrejövő kormány sem változtat rajta.

Ha Magyarország azt a lazább költségvetési politikát követte volna, amit Surányi György javasolt a Népszabadság szombati számában, akkor "mi is a nemzetközi befektetők céltábláján lennénk, akikről úgy beszélnek, mint akik nem képesek stabilizálni helyzetüket" - reagált  a cikkel kapcsolatos riporteri felvetésre Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter szerint a szakértők által szükségesnek tartott kérdésről, az ingatlanadóról nem lehet beszélni Magyarországon, mivel politikai hisztéria veszi körül. Kifejtette azt is: kudarcnak tartja, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadóhoz kapcsolódó ingatlanadót, de a kidolgozott vagyonadóztatás koncepciója igen csekély változtatással "bármikor elővehető a fiókból".

Az Alkotmánybíróság egy olyan technikai részletet kifogásolt a törvényben, amely egy szám átírásával módosítható - magyarázta a pénzügyminiszter.  Az Ab ugyanis azt kifogásolta, hogy ha valaki önbevallással állapítja meg az ingatlana forgalmi értékét, és több, mint tízszázalékos eltérés van a valós forgalmi értékhez képest, akkor az APEH bírságot vethet ki. Ha a törvény például 40 százalékra tágítja ki a az eltérés összegét, akkor azt az Alkotmánybíróság valószínűleg nem kifogásolta volna - jelezte Oszkó Péter.

MTI