2p

Őszre elkészül a kormány 2009-es adócsökkentő csomagja, ám ezt csak akkor nyújtják be, ha az MSZP-n kívül sikerül támogatókat találni hozzá – tudta meg a Világgazdaság.

Így igyekeznek a szocialisták megelőzni azt, hogy a parlamenti többség leszavazza a kisebbségi kormány büdzsét megalapozó adótörvényeit, s ezzel kényszerpályára vigye a költségvetést. Míg a „felszínen” az öt párt egyeztet – az MDF kezdeményezésére –, a nyár végén háttértárgyalásokat indíthat a kormány saját tervezetéről a parlamenti pártok között.

A kabineten belül folyik a „forráskeresés”, amely a jelenlegi számítások szerint négy tételből tevődhet össze. E szerint közel 100 milliárdos adóátrendezést lépnének meg elsőként. A napilap kormányzati forrásai szerint újabb és újabb verziók futnak, nincs még végleges javaslat.

Második tételként több 10 milliárd forintot vár a szocialista kormány a gazdaság kifehérítéséért tett intézkedések hatásaként – igaz, ez vélhetően nem éri el az idei 80 milliárdot. Vizsgálják ezek mellett – harmadik elemként –, hogy a kiadási oldalon hol lehet még megtakarításokat elérni: az államigazgatásban, illetve a szociális kiadásoknál.

A negyedik elem az MDF által felvetett adóamnesztia ügye: Veres János pénzügyminiszter az ötlet nyilvánosságra kerülésekor a parlamentben azt mondta, hogy a kormány több változatot is vizsgál. A Világgazdaság úgy tudja, hogy az ellenzéki párt elképzeléseitől valamelyest eltérő lenne a kivitelezés – amelyet részleteiben még nem dolgoztak ki –: amolyan „adómegváltásként” működne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!