<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Őszre elkészül a kormány 2009-es adócsökkentő csomagja, ám ezt csak akkor nyújtják be, ha az MSZP-n kívül sikerül támogatókat találni hozzá – tudta meg a Világgazdaság.

Így igyekeznek a szocialisták megelőzni azt, hogy a parlamenti többség leszavazza a kisebbségi kormány büdzsét megalapozó adótörvényeit, s ezzel kényszerpályára vigye a költségvetést. Míg a „felszínen” az öt párt egyeztet – az MDF kezdeményezésére –, a nyár végén háttértárgyalásokat indíthat a kormány saját tervezetéről a parlamenti pártok között.

A kabineten belül folyik a „forráskeresés”, amely a jelenlegi számítások szerint négy tételből tevődhet össze. E szerint közel 100 milliárdos adóátrendezést lépnének meg elsőként. A napilap kormányzati forrásai szerint újabb és újabb verziók futnak, nincs még végleges javaslat.

Második tételként több 10 milliárd forintot vár a szocialista kormány a gazdaság kifehérítéséért tett intézkedések hatásaként – igaz, ez vélhetően nem éri el az idei 80 milliárdot. Vizsgálják ezek mellett – harmadik elemként –, hogy a kiadási oldalon hol lehet még megtakarításokat elérni: az államigazgatásban, illetve a szociális kiadásoknál.

A negyedik elem az MDF által felvetett adóamnesztia ügye: Veres János pénzügyminiszter az ötlet nyilvánosságra kerülésekor a parlamentben azt mondta, hogy a kormány több változatot is vizsgál. A Világgazdaság úgy tudja, hogy az ellenzéki párt elképzeléseitől valamelyest eltérő lenne a kivitelezés – amelyet részleteiben még nem dolgoztak ki –: amolyan „adómegváltásként” működne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.