<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Őszre elkészül a kormány 2009-es adócsökkentő csomagja, ám ezt csak akkor nyújtják be, ha az MSZP-n kívül sikerül támogatókat találni hozzá – tudta meg a Világgazdaság.

Így igyekeznek a szocialisták megelőzni azt, hogy a parlamenti többség leszavazza a kisebbségi kormány büdzsét megalapozó adótörvényeit, s ezzel kényszerpályára vigye a költségvetést. Míg a „felszínen” az öt párt egyeztet – az MDF kezdeményezésére –, a nyár végén háttértárgyalásokat indíthat a kormány saját tervezetéről a parlamenti pártok között.

A kabineten belül folyik a „forráskeresés”, amely a jelenlegi számítások szerint négy tételből tevődhet össze. E szerint közel 100 milliárdos adóátrendezést lépnének meg elsőként. A napilap kormányzati forrásai szerint újabb és újabb verziók futnak, nincs még végleges javaslat.

Második tételként több 10 milliárd forintot vár a szocialista kormány a gazdaság kifehérítéséért tett intézkedések hatásaként – igaz, ez vélhetően nem éri el az idei 80 milliárdot. Vizsgálják ezek mellett – harmadik elemként –, hogy a kiadási oldalon hol lehet még megtakarításokat elérni: az államigazgatásban, illetve a szociális kiadásoknál.

A negyedik elem az MDF által felvetett adóamnesztia ügye: Veres János pénzügyminiszter az ötlet nyilvánosságra kerülésekor a parlamentben azt mondta, hogy a kormány több változatot is vizsgál. A Világgazdaság úgy tudja, hogy az ellenzéki párt elképzeléseitől valamelyest eltérő lenne a kivitelezés – amelyet részleteiben még nem dolgoztak ki –: amolyan „adómegváltásként” működne.