TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Olaszország, Spanyolország és Belgium besorolásán is rontott a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este jelentette be, hogy több euróövezeti ország államadós-osztályzatán változtatott.

A Fitch két fokozatot rontott Európa harmadik legnagyobb gazdaságával bíró Olaszország besorolásán, az eddigi "AA+" helyett "A-"-ra változtatta. Hasonlóan két kategóriával alacsonyabb minősítést kapott Spanyolország is, hiszen a korábbi "AA-" besorolást "A"-ra módosította a hitelminősítő. Szlovénia is áldozatul esett, és Spanyolországhoz hasonlóan a szlovén "AA-" államadós-osztályzatát "A"-ra rontotta.

Belgium elvesztette az "AA+" besorolását, a bejelentés szerint egy fokozattal alacsonyabb, "AA" minősítést kapott. Ciprus pedig a "BBB" minősítését veszítette el, az új "BBB-" osztályzat pedig már csak egy fokkal jobb a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriától. A Fitch Ratings Írország "BBB+" besorolását megerősítette.

Az indoklás szerint ezen országok rövid távon nagyon sebezhetők a monetáris és pénzügyi sokkok által. Bár az elmúlt hetekben a spanyol és az olasz kötvényhozamok is csökkentek, miután az Európai Központi Bank elindította a három éves likviditási tenderét, a 17 tagú térségben még mindig hiányzik a védelem. A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja.

A hitelminősítő egyébként minden érintett ország esetében fenntartja a negatív megfigyelést, ami azt jelenti, hogy 50 százalék esélyt látnak újabb leminősítésre a következő két évben. A Fitch véleménye szerint az euróövezet válsága csak nagy gazdasági fellendülés esetén oldható meg, ugyanakkor elismeri az eddig tett kötelezettségvállalásokat. "Nyilvánvaló, hogy további jelentős eurózónán belüli kormányzati reformok szükségesek a gazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartásához, beleértve ebbe a nagyobb pénzügyi integrációt is" - közli a hitelminősítő az indoklásában. 

Két héttel ezelőtt a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, amikor is ennek keretében Franciaországtól és Ausztriától megvonta a legjobb, "AAA" adós-besorolás, Portugáliát pedig bóvli kategóriába sorolta.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.