2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Olaszország, Spanyolország és Belgium besorolásán is rontott a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este jelentette be, hogy több euróövezeti ország államadós-osztályzatán változtatott.

A Fitch két fokozatot rontott Európa harmadik legnagyobb gazdaságával bíró Olaszország besorolásán, az eddigi "AA+" helyett "A-"-ra változtatta. Hasonlóan két kategóriával alacsonyabb minősítést kapott Spanyolország is, hiszen a korábbi "AA-" besorolást "A"-ra módosította a hitelminősítő. Szlovénia is áldozatul esett, és Spanyolországhoz hasonlóan a szlovén "AA-" államadós-osztályzatát "A"-ra rontotta.

Belgium elvesztette az "AA+" besorolását, a bejelentés szerint egy fokozattal alacsonyabb, "AA" minősítést kapott. Ciprus pedig a "BBB" minősítését veszítette el, az új "BBB-" osztályzat pedig már csak egy fokkal jobb a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriától. A Fitch Ratings Írország "BBB+" besorolását megerősítette.

Az indoklás szerint ezen országok rövid távon nagyon sebezhetők a monetáris és pénzügyi sokkok által. Bár az elmúlt hetekben a spanyol és az olasz kötvényhozamok is csökkentek, miután az Európai Központi Bank elindította a három éves likviditási tenderét, a 17 tagú térségben még mindig hiányzik a védelem. A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja.

A hitelminősítő egyébként minden érintett ország esetében fenntartja a negatív megfigyelést, ami azt jelenti, hogy 50 százalék esélyt látnak újabb leminősítésre a következő két évben. A Fitch véleménye szerint az euróövezet válsága csak nagy gazdasági fellendülés esetén oldható meg, ugyanakkor elismeri az eddig tett kötelezettségvállalásokat. "Nyilvánvaló, hogy további jelentős eurózónán belüli kormányzati reformok szükségesek a gazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartásához, beleértve ebbe a nagyobb pénzügyi integrációt is" - közli a hitelminősítő az indoklásában. 

Két héttel ezelőtt a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, amikor is ennek keretében Franciaországtól és Ausztriától megvonta a legjobb, "AAA" adós-besorolás, Portugáliát pedig bóvli kategóriába sorolta.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!