<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Öt év múlva, 2020-ban várható Európában a gyors adatátvitelt biztosító ötödik generációs (5G) mobil távközlési szabvány bevezetése - jelentette ki Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Günther Oettinger a német dpa hírügynökségnek adott interjúban rámutatott, hogy az ötödik generációs szabvány bevezetésére például a hálózatra kapcsolt járművek elterjesztéséhez lesz szükség.

"Globális szabványt kell létrehozni" - szögezte le. "Az 5G a mobilitás egy teljesen új kategóriájának a kereteit teremti meg" - mondta, kiemelve olyan nagy autógyártók, mint a Renault, a Daimler és a BMW a technológia fejlesztésben játszott kulcsfontosságú szerepét. Rámutatott, hogy miközben Európa vezet az internet ipari hasznosításában, addig az internetes kereső szolgáltatások és közösségi média terén az Egyesült Államok mögött kullog.

A Google ellen indított brüsszeli versenyjogi eljárásról szólva Günther Oettinger elmondta, hogy hivatala majd a döntés ismeretében fogja megtenni szabályozási javaslatait. Margrethe Vestagher versenypolitikai biztos az internetes keresésekben saját szolgáltatásának állítólagos előnyben részesítése miatt folytat vizsgálatot a Google ellen.

A Google szolgáltatásaira szükség van az európai piacon - hangsúlyozta Günther Oettinger. Mivel azonban kereső szolgáltatása mintegy 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, fontos odafigyelni, hogy termékeivel és szolgáltatásaival ne sértse meg az európai üzleti szabályokat. Garantálni kell, hogy a konkurensek ne szenvedjenek hátrányt - szögezte le.

Günther Oettinger a dpa hírügynökségnek adott interjúban védelmébe vette a roaming-díjak 2017 nyarán történő eltörléséről hozott kompromisszumos brüsszeli döntést. "A mobiltelefonok előtt attól kezdve nem lesz határ, csak egyetlen nagy piac." Bizakodásának adott hangot egyúttal, hogy az Európai Parlament meg fogja szavazni a megállapodást. "Nagyon rossz jelzés lenne, ha nem tenné".

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.