Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elemzők szerint 2010-ben a tavalyinál nagyobb, 5-6 milliárd eurós többlettel zárhat a külkereskedelmi mérleg, mivel az alacsony belső kereslet miatt az importban továbbra sem várható jelentős bővülés, míg az export 5-6 százalékkal növekedhet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt adatai szerint a külkereskedelmi mérleg tavaly 3,9 milliárd euró (1.125 milliárd forint) aktívumot mutatott, így az egyenleg 4,299 milliárd euróval (1.188 milliárd forint) javult a 2008-as 319 millió euró (63 milliárd forint) passzívumhoz mérten. Tavaly az export volumene 12, az importé pedig 17 százalékkal esett vissza, miközben decemberben a behozatal, illetve a kivitel is bővült 7, illetve 15 százalékkal.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője szerint az idén folytatódik a belős fogyasztás visszaesése, s a beruházásokban is stagnálás várható. Ennek megfelelően a behozatal nem emelkedik jelentősen tavalyhoz képest, miközben az exportban - a külpiacok jelenlegi állását nézve - 5-6 százalékos bővülés várható. Hozzáfűzte: az export importtartalma miatt a behozatal is nőhet 2-3 százalékkal.

A szakember összességében 6 milliárd euró körüli külkereskedelmi aktívumot vár idénre. Ezt azonban két tényező befolyásolhatja: egyrészt a nyersanyagok - különösen a kőolaj és a földgáz - árának esetleges növekedése, másrészt pedig az, hogy a vártnál rosszabb külső kereslet nyomán visszaeshet az export.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője kisebb, 5 milliárd eurós többlet vár 2010-ben. Elmondta: 2010 első felében folytatódhat az export bővülése, amelyben a roncsprémium programok kifutása okozhat ugyan némi megtorpanást, de a növekedés fennmarad. Az import ugyanakkor tovább zsugorodhat. Az év második felében azután a belső kereslet élénkülése nyomán elkezdődhet az export- és az importvolumen közötti különbség csökkenése.

A tavalyi adatokról elmondta: várható volt, hogy az év végén nő a kivitel, amit elsősorban a járműexport bővülése húzott fel. Hozzáfűzte: a közép-kelet-európai régióban is hasonló tendenciák vannak, sőt a roncsprémiumot bevezető országokban -  így például Csehországban - még erőteljesebb az export növekedése.

Tavaly decemberben az alacsony bázis miatt ugyan a magyar import is 7 százalékkal magasabb volt az előző év utolsó hónapjához viszonyítva, ám az alacsony belföldi kereslet miatt egyelőre nem várható a behozatal bővülése.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.