<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A Fidesz gazdaságpolitikusa erről a párt Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című vitairata kapcsán beszélt a hétfői Népszabadságnak.

A magyar adórendszert a térség többi országának rendszereihez kell közelíteni. A jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Jó lenne átállni az egykulcsos személyi jövedelemadóra, és be kellene vezetni az ötkulcsos forgalmi adót - mondta Matolcsy György.

A politikus szerint a jövedelmek mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség. A mai 56 százalék körüli foglalkoztatási rátát 70 százalékra kellene emelni. Emellett egymillió új munkahelyre van szükség, a felsőfokú végzettségűek jelenlegi 20 százalékos arányát pedig a duplájára kell növelni - húzta alá.

A gazdaságpolitikus szerint egy olyan új stratégiára van szükség, ami alapvetően az európai szociális piacgazdasági elképzelésekre épít, de az eddiginél erőteljesebben merít az angolszász liberális megoldásokból is. Szociális társadalompolitikára és szabadelvű gazdaságpolitikára van szükség - idézi a Népszabadság Matolcsy Györgyöt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.