2007. október 16. 14:29

Kétmillió forint bírságot szabott ki az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), s egyben felszólította arra, hogy haladéktalanul szüntesse meg jogsértő hirdetésének, valamint a pénztár teljesítményére vonatkozó információk jogszabályellenes módon és tartalommal történő közzétételét.

A nyugdíjpénztár televíziós hirdetése szerint 2006-ban az AXA teljesített a legjobban a PSZÁF adatok alapján a magánnyugdíjpénztári hozamok terén. A felügyelet egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a hirdetésből hiányzik mind a pénztár hosszabb távú teljesítményének megítéléséhez szükséges ötéves adat, mind más pénztárak összehasonlításhoz szükséges adatai, amit a bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként értékelt.

Kifogásolta azt is, hogy a hirdetés azt sugallja, mintha a pénztár teljesítményét a felügyelet adatai támasztanák alá, holott a PSZÁF a pénztárak által bejelentett hozamadatokat teszi közzé honlapján, azaz ezek nem a felügyelet által számított adatok.

A magánpénztári tagok, illetve potenciális tagok pénzügyi ismeretei és tudatossága a lehető legszélesebb skálán mozognak - hívja fel a figyelmet a PSZÁF határozatának indoklásában -, így különösen sok olyan címzett lehet, akiknél a megtévesztés lehetősége az átlagosnál lényegesen nagyobb.

Általában is fokozott gondosságot vár el a jogalkotó a pénztárakra vonatkozó információk közlése során, meghatározott mutatók közlését pedig kifejezetten elő is írja a felügyelet. A pénztár éppen e kötelezettségét mulasztotta el, így magatartása különösen alkalmas arra, hogy a valóságtól eltérő képzetet keltsen a pénztár tényleges teljesítményét illetően. Ezt fokozza, hogy a közlés médiuma (televíziós hirdetés) jellegénél fogva nagy célközönséget ér el - áll a határozatban.

A felügyelet súlyosbító körülményként értékelte azt is, hogy két különböző médiumon (televíziós hirdetés, internet) is részben azonos módon történt a jogsértés. A bírság összege a kiszabható keret alsó harmadába esik.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.