2017. június 14. 03:25

Egyeztetések, a német program vizsgálata, számos felmerülő kérdés a mikortól a hogyanig. Nagyjából ennyit lehetett tudni a panelek visszabontásának ötletéről. Egészen mostanáig.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Információdömpingre most sem kell számítani, viszont úgy tűnik, hogy kicsit komolyabb a panelek visszabontásának ötlete, mint az a sajtóban megjelent nyilatkozatokból tűnik. Legelőször, nagyjából egy évvel ezelőtt Lázár János dobta be az ötletet a közösbe, hogy aztán Orbán Viktor május végén a hódmezővásárhelyi Modern Városok-turnéján felelevenítse azt. Azt vetette fel egészen pontosan, hogy a panelek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket és ha a lakók közül mindenki beleegyezik, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak vele először.

Erre rá pár héttel Lázár János a kormányinfón lapunk kérdésére elmondta: nemcsak a bontás jöhet szóba, hanem a felújítás is, viszont utóbbiba be kellene szállnia az érintett lakónak is. Ha pedig egyetlen egy személy is nemet mond az ötletre, akkor azon a szinten vagy tömbben nem kerülne sor a munkálatokra.

Nem csak ötlet, kezdődik a munka!

Orbán Viktor látogatása után a hódmezővásárhelyi közgyűlés június 9-i ülésén napirendre is vette a Modern Városok Program keretében aláírt megállapodási szerződést, melyben a következő szerepelt:

"a hódmezővásárhelyi emberek életminőségének fejlesztéséért a kormány támogatja az országban elsőként a lakók önkéntes csatlakozásával panelházak visszabontását az ott élők új otthonhoz juttatásával, a vidéki építészetbe illeszkedő arculati elemek figyelembevételével".

Vagyis jóval többről van ez alapján szó, mint egyszerű gondolatról, mely honatyáink fejében megszületett volna. A kormányfő és a helyi polgármester megállapodást is aláírt, melyben - a korábbi nyilatkozatokkal, sugalltakkal ellentétben - semmi sem utal a panelek felújítására.

A közgyűlési dokumentumok egyik kötete szerint a Modern Városok Program keretében létrejött megállapodás miatt az idei költségvetést módosítani kell. Számos fejlesztés fog megvalósulni, melyhez jelentős támogatás érkezik majd a városba.

Eszerint a panelvisszabontási program előkészítése és tervezése összesen bruttó 402 millió forintba fog kerülni majd. Súlyát jól érzékelteti, hogy a feltüntetett - iskolai és könyvtárépítés mellett - ennél csak egy drágább tétel van, bruttó 737 millió forint, ami majd a 117 kilométernyi külterületi kerékpárút építésének előkészítésére és tervezésére megy el.

(Forrás: hodmezovasarhely.hu)

Vagyis a hódmezővásárhelyi panelek visszabontása a tervezéssel már idén el fog kezdődni, amire 402 milliót már el is költenek.

A délmagyar.hu híre szerint a mintaprogram a műszaki állapotfelméréssel a Csengettyű köz 10 emeletes házánál fog elkezdődni. A lakóközösséggel és az építészekkel várhatóan a héten tartanak egyeztetést. A programot 20 évesre tervezik.

A lehetséges helyszín

Székely Sarolta
mfor.hu