<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagyközönség számára szombaton megnyíló idei Párizsi Autószalonon is érződik a nemzetközi pénzügyi válság hatása. Miközben a nagy amerikai és európai piacokon drasztikusan csökkennek az autóeladások, a gyártók a költségek visszafogásával a környezetvédő, hibrid és villanyautókkal kívánják a felhasználókat meggyőzni arról, hogy a tiszta és csendes gépkocsiké a XXI. század.

A gazdasági növekedés csökkenésével és a nyersanyagárak emelkedésével a pénzügyi piacon soha nem tapasztalt bizalmatlanság ugyanolyan hatásokkal jár az Egyesült Államokban és Európában is. Több évi látványos növekedés után az új piacok meghódításáért nemzetközi szinten fejlődő nagy autógyártók - például a francia Renault és a Peugeot - eladásai négy százalékkal estek vissza idén Nyugat-Európában.

Elsősorban a spanyol (-22,7 százalék), az olasz (-11,6 százalék) és a brit (-3,6 százalék) piacok kínlódnak. Franciaország egyelőre ellenáll: az úgynevezett környezetvédelmi bónusz hatására (a kormány visszatéríti a kevésbé szennyező gépkocsik árának egy részét a vásárlóknak) az első kilenc hónapban 3,4 százalékkal növekedett az autóeladások száma, amely elsősorban kisautóknak köszönhető.

Európai konkurenseikhez hasonlóan a Toyota, a Honda, a Nissan és Mitsubishi Motors is kénytelen idén csökkenteni termelését, s az egyre inkább feltörekvő brazil és orosz piac felé fordulni. Ez utóbbi idén várhatóan a legjelentősebb európai piaccá válik Nagy-Britannia és Németország előtt.

hirdetés

A rossz mutatók ellenére - amelyek az európai gyárakban jelentős létszámleépítésekkel is együtt járnak - az október 4. és 19. között nyitva tartó Párizsi Autószalon óriási érdeklődésre számíthat, ugyanis a járműipar legjelentősebb világkiállításán idén kilencven új modell mutatkozik be. A francia főváros Porte de Versailles nevű kiállítócsarnokában megrendezett autóünnep legutóbbi alkalommal, 2006-ban 1,4 millió látogatót vonzott.

Az idei Párizsi Autószalon elsősorban az új technológiákról szól: rövid és hosszú távon is az autóipar fejlődését a hibrid és a villany meghajtású új modellek jelentik. Valamennyi márka a kevesebb szén-dioxidot kibocsátó, kis fogyasztású, városi kisautókkal próbál újítani.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.