2008. október 3. 13:04

A nagyközönség számára szombaton megnyíló idei Párizsi Autószalonon is érződik a nemzetközi pénzügyi válság hatása. Miközben a nagy amerikai és európai piacokon drasztikusan csökkennek az autóeladások, a gyártók a költségek visszafogásával a környezetvédő, hibrid és villanyautókkal kívánják a felhasználókat meggyőzni arról, hogy a tiszta és csendes gépkocsiké a XXI. század.

A gazdasági növekedés csökkenésével és a nyersanyagárak emelkedésével a pénzügyi piacon soha nem tapasztalt bizalmatlanság ugyanolyan hatásokkal jár az Egyesült Államokban és Európában is. Több évi látványos növekedés után az új piacok meghódításáért nemzetközi szinten fejlődő nagy autógyártók - például a francia Renault és a Peugeot - eladásai négy százalékkal estek vissza idén Nyugat-Európában.

Elsősorban a spanyol (-22,7 százalék), az olasz (-11,6 százalék) és a brit (-3,6 százalék) piacok kínlódnak. Franciaország egyelőre ellenáll: az úgynevezett környezetvédelmi bónusz hatására (a kormány visszatéríti a kevésbé szennyező gépkocsik árának egy részét a vásárlóknak) az első kilenc hónapban 3,4 százalékkal növekedett az autóeladások száma, amely elsősorban kisautóknak köszönhető.

Európai konkurenseikhez hasonlóan a Toyota, a Honda, a Nissan és Mitsubishi Motors is kénytelen idén csökkenteni termelését, s az egyre inkább feltörekvő brazil és orosz piac felé fordulni. Ez utóbbi idén várhatóan a legjelentősebb európai piaccá válik Nagy-Britannia és Németország előtt.

A rossz mutatók ellenére - amelyek az európai gyárakban jelentős létszámleépítésekkel is együtt járnak - az október 4. és 19. között nyitva tartó Párizsi Autószalon óriási érdeklődésre számíthat, ugyanis a járműipar legjelentősebb világkiállításán idén kilencven új modell mutatkozik be. A francia főváros Porte de Versailles nevű kiállítócsarnokában megrendezett autóünnep legutóbbi alkalommal, 2006-ban 1,4 millió látogatót vonzott.

Az idei Párizsi Autószalon elsősorban az új technológiákról szól: rövid és hosszú távon is az autóipar fejlődését a hibrid és a villany meghajtású új modellek jelentik. Valamennyi márka a kevesebb szén-dioxidot kibocsátó, kis fogyasztású, városi kisautókkal próbál újítani.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.