2007. október 15. 06:04

A világ vezető bankjai 80 milliárd dolláros pénzügyi alap létrehozását tervezik azzal a céllal, hogy a pénzből visszavásárolják a "bennragadt" jelzáloghiteleket, s ezzel megakadályozzák a jelzáloghitel-piaci válság továbbterjedését.

Nem kevés pénzt, nyolcvan milliárd dollárt dobnának össze nagybankok az amerikából kinduló jelzáloghitel-válság megoldására. Az ügyet jól ismerő információs források szerint az amerikai pénzügyminisztérium  hét végi megbeszélésein egyebek mellett a Citigroup, a JPMorgan Chase és a Bank of America képviselői vettek részt. Az alaphoz más bankok, illetve befektetési alapok csatlakozását is várják.

Az alapról további részletek még nem ismeretesek, de a pénzügyminisztérium azt már most világossá tette, hogy adópénzeket nem fognak felhasználni az alap létrehozatalához.

Az idei nyár júliusának és augusztusának fordulóján A másodlagos jelzálogpiac összeomlása, valamint annak áttételeinek valós és potenciális hatása miatt komoly korrekció indult meg az elmúlt héten az amerikai tőzsdéken. A Wall Streeten tapasztalható ijedtség világszerte éreztette hatását: mind az ázsiai, mind az európai tőzsdék indexei (így a Budapesti Értéktőzsdéé is) komoly zuhanást produkáltak.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.