2008. március 19. 14:34

A világgazdasági körülmények romlása és a hitelpiaci zavarok miatt idén várhatóan csak 2,4 százalékkal fog bővülni a magyar gazdaság, szemben a novemberben várt 2,8 százalékos előrejelzéssel. Az inflációs várakozást 4,8 százalékról 5,9 százalékra módosította a kormány - közölte Veres János pénzügyminiszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter szerint szűkülnek a magyar export lehetőségei, a korábban várt 12,9 százalékkal szemben várhatóan 11,5 százalékkal nő a kivitel értéke 2008-ban. Az államháztartás hiánya azonban nem fog eltérni a tavaly kitűzött céltól, az eredményszemléletű hiány várhatóan a GDP 4 százaléka lesz.

Az export visszaesése elsősorban azzal magyarázható Veres János szerint, hogy a legfontosabb exportpiacokon, Németországban és Olaszországban romlottak a növekedési kilátások. Az eurozóna növekedési becxslését a korábbi 2,2 százalékról februárban 1,8 százalékra csökkentették, míga az infláció a novemberben várt 2,1 százalék helyett 2,6 százalék lehet.

Ugyanakkor a pénzügyi tárca azzal számol, hogy a bruttó átlagkeresetek a konvergenciaprogramban rögzített 5,4 százalék helyett 7 százalékkal nőhetnek idén. Összességében a reálbérek 0,4 százalékos emelkedésére számít idén a kormány. A magasabb nyugdíjak Veres János szerint 30 milliárdos pluszkiadást jelentenek az államnak, míga  közszférában 10 milliárd forintot visznek el a megemelt bérek.

Arra a kérdésre, hogy a mostani megváltozott helyzet mennyiben módosíthatja a korábban bejelentett adócsökkentést, Veres János elmondta: a népszavazás hatása, a nemzetközi pénzpiacon bekövetkezett fejlemények és a magyar állampapírpiacon kialakult pánik akár 100 milliárddal is szűkíthetik a korábban meghatározott 200-250 milliárdos adócsökkentési keretet.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.