2008. március 19. 14:34

A világgazdasági körülmények romlása és a hitelpiaci zavarok miatt idén várhatóan csak 2,4 százalékkal fog bővülni a magyar gazdaság, szemben a novemberben várt 2,8 százalékos előrejelzéssel. Az inflációs várakozást 4,8 százalékról 5,9 százalékra módosította a kormány - közölte Veres János pénzügyminiszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter szerint szűkülnek a magyar export lehetőségei, a korábban várt 12,9 százalékkal szemben várhatóan 11,5 százalékkal nő a kivitel értéke 2008-ban. Az államháztartás hiánya azonban nem fog eltérni a tavaly kitűzött céltól, az eredményszemléletű hiány várhatóan a GDP 4 százaléka lesz.

Az export visszaesése elsősorban azzal magyarázható Veres János szerint, hogy a legfontosabb exportpiacokon, Németországban és Olaszországban romlottak a növekedési kilátások. Az eurozóna növekedési becxslését a korábbi 2,2 százalékról februárban 1,8 százalékra csökkentették, míga az infláció a novemberben várt 2,1 százalék helyett 2,6 százalék lehet.

Ugyanakkor a pénzügyi tárca azzal számol, hogy a bruttó átlagkeresetek a konvergenciaprogramban rögzített 5,4 százalék helyett 7 százalékkal nőhetnek idén. Összességében a reálbérek 0,4 százalékos emelkedésére számít idén a kormány. A magasabb nyugdíjak Veres János szerint 30 milliárdos pluszkiadást jelentenek az államnak, míga  közszférában 10 milliárd forintot visznek el a megemelt bérek.

Arra a kérdésre, hogy a mostani megváltozott helyzet mennyiben módosíthatja a korábban bejelentett adócsökkentést, Veres János elmondta: a népszavazás hatása, a nemzetközi pénzpiacon bekövetkezett fejlemények és a magyar állampapírpiacon kialakult pánik akár 100 milliárddal is szűkíthetik a korábban meghatározott 200-250 milliárdos adócsökkentési keretet.

MTI/Menedzsment Fórum