2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világgazdasági körülmények romlása és a hitelpiaci zavarok miatt idén várhatóan csak 2,4 százalékkal fog bővülni a magyar gazdaság, szemben a novemberben várt 2,8 százalékos előrejelzéssel. Az inflációs várakozást 4,8 százalékról 5,9 százalékra módosította a kormány - közölte Veres János pénzügyminiszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter szerint szűkülnek a magyar export lehetőségei, a korábban várt 12,9 százalékkal szemben várhatóan 11,5 százalékkal nő a kivitel értéke 2008-ban. Az államháztartás hiánya azonban nem fog eltérni a tavaly kitűzött céltól, az eredményszemléletű hiány várhatóan a GDP 4 százaléka lesz.

Az export visszaesése elsősorban azzal magyarázható Veres János szerint, hogy a legfontosabb exportpiacokon, Németországban és Olaszországban romlottak a növekedési kilátások. Az eurozóna növekedési becxslését a korábbi 2,2 százalékról februárban 1,8 százalékra csökkentették, míga az infláció a novemberben várt 2,1 százalék helyett 2,6 százalék lehet.

Ugyanakkor a pénzügyi tárca azzal számol, hogy a bruttó átlagkeresetek a konvergenciaprogramban rögzített 5,4 százalék helyett 7 százalékkal nőhetnek idén. Összességében a reálbérek 0,4 százalékos emelkedésére számít idén a kormány. A magasabb nyugdíjak Veres János szerint 30 milliárdos pluszkiadást jelentenek az államnak, míga  közszférában 10 milliárd forintot visznek el a megemelt bérek.

Arra a kérdésre, hogy a mostani megváltozott helyzet mennyiben módosíthatja a korábban bejelentett adócsökkentést, Veres János elmondta: a népszavazás hatása, a nemzetközi pénzpiacon bekövetkezett fejlemények és a magyar állampapírpiacon kialakult pánik akár 100 milliárddal is szűkíthetik a korábban meghatározott 200-250 milliárdos adócsökkentési keretet.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!