2p

Portugália előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól négy éve kapott kölcsön egy részét.

A portugál adósságkezelő (IGCP) csütörtökön közölte, hogy a múlt héten több részletben összesen 6,6 milliárd eurót, azaz a valutaalaptól kapott hitel összegének 22 százalékát utalták át.

Portugália tavaly májusban lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a 78 milliárd eurós hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió 2011-ben indított fizetőképességének biztosítása érdekében. Lisszabon 25,7 milliárd eurót kapott a valutaalaptól.

A portugál kormány februárban kérte a nemzetközi hitelezőktől, hogy engedélyezzék 14 milliárd euró idő előtti visszafizetését az IMF-nek. Portugália két és fél év alatt fokozatosan törleszti ezt az összeget.

Portugáliának érdemes előtörlesztenie a 3,5 százalék körüli kamattal nyújtott IMF-hitelt, mivel a nemzetközi piacokon jelenleg olcsóbban jut pénzhez. A februárban kibocsátott tízéves portugál államkötvény kamata valamivel több mint 2 százalék volt, és a hozam azóta 1,7 százalékra csökkent a másodlagos piacon.

Maria Luis Albuquerque portugál pénzügyminiszter január végén jelezte, hogy országa képes fokozatosan előtörleszteni az IMF-hiteleket, mivel normalizálódott megítélése a nemzetközi pénzpiacokon, így képes önmagát piaci forrásokból finanszírozni. A miniszter a múlt hónapban már arról beszélt, hogy a portugál államkötvények rekordalacsony hozamát kihasználva felgyorsítják az előtörlesztést.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!