3p

Portugália "átment az utolsó vizsgán", elhagyhatja az EU-IMF-EKB mentőcsomag védelmét és megkezdheti költségvetése tőkepiaci finanszírozását.

Írország után a másodikként fejezte be Portugália sikeresen az euróövezeti adósságszolgálati válság alatt az IMF, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió által a fizetőképességének biztosítása érdekében indított hitelprogramot.

"Túlvagyunk a tizenkettedik, az utolsó felülvizsgálaton, ezzel lehetőség nyílt a hitelprogram lezárására" - közölte pénteken újságírókkal Paulo Portas miniszterelnök-helyettes.

"Visszaszereztük szuverenitásunk 2011 májusa óta hiányzó elemét. Portugália megtette, amit meg kellett tennie pénzügyi autonómiája visszaszerzése érdekében, és ez értelmet ad az emberek által hozott nagy áldozatoknak. Felelősségteljes politikával bizonyítottuk hitelképességünket" - hangoztatta a miniszterelnök-helyettes.

A pénzügyi mentőcsomag gazdasági szerkezetátalakítási feltételeinek teljesítése recesszióba taszította Portugáliát és a bérek, a nyugdíjak csökkentése, a közszolgáltatások lefaragása formájában súlyos nehézségeket okozott az ország lakosságának. Az IMF, az EU és az EKB május elsején, csütörtökön fejezte be a mentőcsomag feltételei teljesítésének utolsó ellenőrzését. A "trojka" jóváhagyása így megnyitja az utat a 2011 májusában indított 78 milliárd eurós mentőcsomag 2,6 milliárd eurós utolsó részletének átutalása előtt. Az országnak az utolsó körben még teljesítenie kell a hitelezők által előírt költségvetési cél eléréséhez szükséges utolsó megszorító intézkedéseket. Portugália két hét múlva, május 17-én léphet ki a hitelprogram alól.

A program a költségvetési és a pénzügy stabilitás elérésének, a versenyképesség javulásának pályájára állította a portugál gazdaságot. A gazdaság ellenálló képességének és rugalmasságának fokozása érdekében azonban Portugáliának folytatnia kell a megkezdett reformokat - szögezte le a trojka közleménye. "Portugáliának a program végeztével is el kell köteleznie magát a felelősségteljes gazdaságpolitika folytatása mellett. A jelenleg kedvező külső gazdasági és pénzügyi kondíciók nem szabad, hogy lazasághoz vezessenek" - fogalmaz a közlemény.

Az országnak még el kell döntenie, hogyan kívánja biztosítani költségvetése tőkepiaci finanszírozását. Vagy Írország példáját követi, a segélyprogramból való "tiszta kiszállással", vagy áthidaló hitelt kér. Pedro Passos Coelho miniszterelnök közölte, hogy a döntést még a euróövezeti pénzügyminiszterek, az Eurogroup hétfői tanácskozása előtt nyilvánosságra hozza. Feltételezések szerint Portugália Írország példáját fogja követni.

"Véleményem szerint Portugália sikerrel és tisztán fog kilépni a programból, és a kormány terveinek megfelelően hamarosan visszatér a nemzetközi kötvénypiacra" - mondta Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!