TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. április 23. 05:31

A Fidesz gazdaságpolitikája egyelőre üres doboz, az új kormány gazdaságpolitikai programját csak a kabinet felállása után 3-6 hónap alatt lehet majd megismerni - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a hitelintézet csütörtökön megrendezett befektetői klubjában.

Török Zoltán aláhúzta: most csak a tervezett változtatások irányát lehet tudni, ezek a felvázolt lépések az adócsökkentés, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés ösztönzése, de a lépések konkrét tartalma nem ismert.

A vezető elemző egy kérdésre elmondta: az idei mostani hivatalos államháztartási hiánycél nem tartható, akkor sem lehetne betartani, ha a Bajnai-kormány maradt volna hivatalban. A Fidesz-kormány várhatóan megemeli a deficitcélt, de az elemző szerint azt maximum a GDP 6,5 százalékára lehet feltornászni, természetesen az IMF-fel és az Európai Unióval egyeztetve - emelte ki Török Zoltán. Török Zoltán szerint az új kormánynak meg kell egyeznie az IMF-fel, hosszabb távra szóló új makrogazdasági pályát és szerkezeti reformokat is fel kell vázolnia.

A Raiffeisen vezető elemzője szerint napjainkban nincs értelme az euró bevezetéséről, annak tervezett céldátumáról beszélni, majd ha több éven keresztül megvalósul a pénzügyi konvergencia, akkor lehet csak céldátumot kijelölni. "Ez nem lesz előbb 2013-nál, az euró legkorábban 2016-ban vezethető majd be, vagy még 1-2 évvel később" - húzta alá.

A vezető elemző rámutatott: az új kormány hivatalba lépése után a jegybank-kormány viszonya várhatóan romlik majd. "Nagyon éles konfliktusra nem számítunk, de már a szóbeli csaták is bizonytalanságot idézhetnek elő" - emelte ki.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.