2p

A pénzügyi piacok egyre jobban elismerik a magyar gazdaság és gazdaságpolitika teljesítményét - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár ennek alátámasztására elmondta, hogy például a pénzügyi minősítő cégek elemzései a befektetők számára arra adnak iránymutatást, hogy hol van tendenciájában olyan helyzet, amely a következő időszakban még jobbá alakulhat. Így egy befektetés nemcsak kamatot termel, hanem fel is értékelődik az az eszköz, amit megvesznek. Ebből a szempontból Magyarországot a befektetők most ilyennek látják.

Orbán Gábor kitért arra is, hogy a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetők döntéseiknél egy adott országban általában nézik a gazdaság pillanatnyi állapotát, és azt az irányt, amerre a gazdasági folyamatok tartanak. Ezek az elemzések az utóbbi időben egyre inkább azt mutatják, hogy Magyarország jó irányba halad, emellett a gazdasági környezet is kedvezőbb, mint két-három éve volt - jegyezte meg.

Az államtitkár Magyarország adósbesorolásának felminősítésével kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy Moody's-nál és a Fitch-nél  a következő hónapokban napirendre kerül a felminősítés, és a két hitelminősítő reagál azokra a kedvező tendenciákra, amelyek alapján a Standard and Poor's (S&P) egy osztályzattal javított Magyarország adósbesorolásán.  

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az adórendszernek is követnie kell a gazdasági helyzet változását. Most más megközelítést igényel az adópolitika, mint például a válság idején. Két éve a magyar gazdaság a saját lábára állt, és sokszor meglepően jó eredményeket produkál - hangsúlyozta.

Az államtitkár külön is kitért a reklámadóra, amelyben közlése szerint lényeges egyszerűsítés következik be. Hozzátette: az 5,3 százalékos adókulcs valószínűsíthető, de a szaktárcánál azon dolgoznak, hogy miként lehet megóvni a kis- és közepes vállalkozásokat attól az adó-, illetve adminisztratív tehertől, amit az okoz, hogy kismértékben ezek a cégek is végeznek reklámadó-köteles tevékenységet. Ezért egy adómentes sávot szeretne létrehozni a minisztérium, és most ennek kialakításán dolgoznak a szaktárcánál. Amint ez megvan, beterjeszthető a törvény módosítása - közölte az államtitkár.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!