<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az APEH elnöke soron kívüli adatszolgáltatást rendelt el a tízezer legnagyobb adózónál a márciusra és az első negyedévre vonatkozó - április 20-án esedékes - általános forgalmi adó (áfa) kötelezettségről - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból. Az adatszolgáltatást elektronikus úton, április 1-jéig kell teljesíteniük az érintetteknek.

Az állami adóhatóság vezetője az adózás rendjéről szóló törvény szerint soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti a tízezer legnagyobb adóteljesítményű adózót gazdasági tevékenységének olyan adatairól, amelyek a jogszabály alapján vezetett nyilvántartásaiból megállapíthatók, és adókötelezettségeivel összefüggésben állnak. A soron kívüli adatszolgáltatás révén a gazdasági folyamatok, illetve az adókötelezettségek rövid távú alakulásáról nyer előzetes információt az adóhatóság.

Az APEH vezetője a jogszabály adta lehetőséggel 2005. január 1-jei hatálybalépése óta eddig két alkalommal élt, a soron kívüli adatszolgáltatások az általános forgalmi adó és a társasági adó évközi pénzforgalmi folyamatainak elemzését szolgálták - tájékoztatta az MTI-t az APEH sajtóosztálya.

Az adózók az említett két esetben 90 százalékot meghaladó arányban adtak választ az adóhivatal megkeresésére. A hivatal a kapott adatok segítségével pontosította az évközi pénzforgalmi folyamatokra vonatkozó előrejelzéseit, illetve felhasználta az adatokat a jogszabályi változások hatásvizsgálatakor.

A mostani soron kívüli adatszolgáltatást az áfa 2008. január 1-jével hatályba lépett újraszabályozásához kapcsolódóan rendelték el, s kizárólag az adózók esedékes áfa-kötelezettségére és az azokat befolyásoló gazdasági eseményekre vonatkozik.

Az ügyfelek az adatszolgáltatást a 2008. április 1-jéig rendelkezésükre álló információk alapján teljesítik, amit az APEH a kapott adatok feldolgozása során szem előtt tart; az adóhatóság nem él semmilyen szankcióval, amennyiben az adózó április 20-án esedékes áfa bevallásában az adatszolgáltatás során jelzettől eltérő kötelezettség jelenik meg - közölte az APEH.

Az érintett adózók a határidőt megelőzően két alkalommal elektronikus úton értesítést kapnak. Az adatszolgáltatáshoz szükséges program és a kitöltési útmutató megtalálható az APEH internetes honlapján.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.