2017. július 22. 04:05

Ma is kaphatók olyan készülékek, amelyeket már nem lehetne üzembe helyezni.

Nyár van, de aki időben szeretne felkészülni a következő fűtési szezonra, ilyenkor végezteti el a karbantartást a készülékén. A piaci szereplők kedvezményeket ígérnek azoknak, akik szeptember előtt kihívják a szakembert. A cégek ebben nem csak üzleti lehetőséget látnak: nekik is jobb, ha nem torlódnak össze a karbantartási munkák az ősz elején.

Az elmúlt időszak jogszabály-változásai alapján elvileg ott, ahol már menthetetlen a kazán, csak az úgynevezett kondenzációs készüléket lehetne beszerelni. Erre uniós előírás van, amelynek Magyarország 2016 júliusa óta felel meg. Ezt megelőzően még rendszerbe lehetett állítani más kazánokat is, de több mint egy éve már csak a kondenzációs megoldást engedélyezik.

Igen ám, de ennek nagyon borsos ára van.

Egy átlagos családi ház esetében akár 800-900 ezer forintba is kerülhet a kazáncsere, mivel nem csak a készüléket kell leváltani, de a technológia miatt a kémény újrabélelése, valamint az engedélyezés költsége is növeli a számlát. Az átépítés anyag- és munkaerő igényétől függően akár az 1-1,5 millió forintot is meghaladhatja a kiadás, amit egy család nyilván nem, vagy csak nehezen tud megengedni magának.

Ez nagyon húzós egyszeri kiadási tétel, még akkor is, ha a kondenzációs kazánnal akár 20 százalékos megtakarítást is el lehet érni a többi, hagyományos kazántípushoz képest.

Iparági információink szerint az új szabályozás ellenére továbbra is virágzik a régi készülékek piaca. A nagy szerelvényüzletek változatlanul a kínálatukban tartják a nem kondenzációs elven működő kazánokat, de vannak más beszerzési források is. A megrendelők ragaszkodnak az olcsóbb megoldásokhoz, az ehhez szükséges eszközök pedig rendelkezésre állnak. A "vasat" tehát be lehet szerezni, a kérdés már csak az, hogy az engedélyezést végző hatóság embereivel sikerül-e elfogadtatni a beszerelést.

A gázszereléssel, kazánok bekötésével foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint ez a probléma is megoldható, bár vannak olyan hatósági emberek, akikkel nem lehet szót érteni. Mások viszont "szemet hunynak", illetve van olyan trükk, amivel meg lehet téveszteni az engedélyezést intéző kéményseprő-ipari alkalmazottat. A kazánokra ragasztott beazonosító matricák áthelyezése az egyik ilyen, kis ügyességgel véghezvihető csalafintaság.

Mindez természetesen a hatályos jogszabályok kijátszását jelenti, tehát konzekvenciái lehetnek annak, ha a tulajdonos egy vizsgálat során megbukik. S ez még a jobbik eset. A hatóság figyelmét elkerülendő, sufnituning módon elvégzett bekötés ugyanis életveszélyes helyzeteket teremthet. A gázszerelők szerint sok a kókler a piacon, akik megfelelő felkészültség nélkül foglalkoznak kazánokkal. Mégis, sok megrendelő vállalja ezt a kockázatot, mert különben nem tudják biztosítani a fűtést, illetve a meleg vizet a lakásukban.

Az átállás anyagi és egyéb nehézségeivel tisztában vannak a kormányzatban, ezért írták ki az Otthon Melege Programot, amely kifejezetten a kondenzációs kazánok beszerzését és egyéb járulékos munkálatok elvégzését segíti vissza nem térítendő támogatással. A programra beadott jelentkezések elbírálása folyamatban van - tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Eddig közel 4700 támogatási kérelem érkezett be, amelyeken összesen több mint 2,4 milliárd forintot igényeltek. Most zajlik a pályázatok formai és tartalmi ellenőrzése, több mint ötödük már át is esett ezen - tudtuk meg a tárcától.

Azonban nem megy minden zökkenőmentesen, erről árulkodik az NFM azon közlése, hogy a támogatásról szóló döntések a hiánypótlások elvégzése után születhetnek meg. Van, ahol a szükséges dokumentumokat nem csatolták a jelentkezéshez, míg más esetekben a szaktárca megfogalmazása szerint "a felmerült ellentmondásokat kell tisztázni".

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy a minisztériumban érzékelnek-e valamit a piaci anomáliából, abból, hogy a tulajdonosok igyekeznek "okosban" megoldani a lakás vagy ház fűtés-korszerűsítését.

A tárca közlése szerint azonban ők "nem rendelkeznek erre vonatkozó felmérésekkel, információkkal". Valamint nem is dolguk a kereskedelmi tevékenységek ellenőrzése, az nem az ő hatáskörük.

Megjegyezték viszont, hogy a kazáncsere során szükség van a kötelezően előírt hatósági engedélyekre és szakvéleményekre is. E dokumentumok beszerzésére pedig kizárólag a megfelelő készülék beépítése esetén van lehetőség. Az egyszerűsített eljárással történő csere esetén a rendeleti előírások betartása a kivitelező felelőssége - tették hozzá.

Az uniós előírások maradéktalan teljesítése tehát még várat magára, mindenesetre a kormány a maga részéről lezártnak tekinti a piaci szabályozás kérdését. Kérdésünkre közölték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak nincs tudomása a bizottsági rendeletek esetleges módosítására irányuló szándékról, tervről.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés