2015. június 1. 10:37

Hatályba lépett Romániában hétfőn a csökkentett áfakulcs kiterjesztéséről szóló kormányrendelet, így már nemcsak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében 9 százalékos áfakulcsot kell alkalmazniuk a gyártó és forgalmazó cégeknek.

A többi termék általános forgalmi adóját 2016 január elsejétől tervezi a mostani 24-ről 20 százalékra csökkenteni a román kormány: ehhez azonban a parlamentnek még júniusban, fél évvel a hatályba lépése előtt el kell fogadnia az előírást tartalmazó új adótörvénykönyvet.

A csökkentett áfakulcs kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerszektorban. A 9 százalékos áfakulcsot alkalmazzák Romániában hétfőtől az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, illetve növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít.

Az áfacsökkentés június elsejei hatályba lépése az ortodox pünkösdre esett, de a romániai hipermarketek alkalmazottai még a hétfőre virradó éjszaka is dolgoztak: nyitásig ki kellett cserélniük az élelmiszerrészlegek valamennyi árcéduláját.

Mugur Isarescu, a román nemzeti bank kormányzója azt mondta: az áfacsökkentés miatt "néhány negyedévig" negatív tartományba kerül az infláció, de ez szerinte nem veszélyes, nem nevezhető "igazi deflációnak". Az árcsökkenést nem túltermelés, vagy a kereslet csökkenése okozza, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy gazdasági hanyatlást és munkanélküliséget idézzen elő - magyarázta.

Romániában az idei év inflációs várakozását az eredetileg közzétett 2,6 százalékról 0,7 százalékra mérsékelték az áfacsökkentés bejelentése után.

Az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap több nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki a román adócsökkentések miatt, arra hivatkozva, hogy az intézkedések jelentősen megnövelhetik az államháztartási hiányt. Az EB szerint 2016-ban a román deficit elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát. A tavalyi évet Románia 1,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta (ESA 2010 módszertan szerint).

Bukarest azonban az áfacsökkentés fogyasztásnövelő és gazdásági növekedést serkentő hatásában bízik, ami az adóbevételeket is emelné. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azzal számol, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése év végéig 0,6 százalékos GDP-többletet eredményez.

Románia az idei első négy hónapot a GDP 0,85 százalékának megfelelő államháztartási többlettel zárta. Victor Ponta miniszterelnök szerint az EB aggodalmai alaptalanok, kormánya máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.