TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hatályba lépett Romániában hétfőn a csökkentett áfakulcs kiterjesztéséről szóló kormányrendelet, így már nemcsak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében 9 százalékos áfakulcsot kell alkalmazniuk a gyártó és forgalmazó cégeknek.

A többi termék általános forgalmi adóját 2016 január elsejétől tervezi a mostani 24-ről 20 százalékra csökkenteni a román kormány: ehhez azonban a parlamentnek még júniusban, fél évvel a hatályba lépése előtt el kell fogadnia az előírást tartalmazó új adótörvénykönyvet.

A csökkentett áfakulcs kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerszektorban. A 9 százalékos áfakulcsot alkalmazzák Romániában hétfőtől az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, illetve növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít.

Az áfacsökkentés június elsejei hatályba lépése az ortodox pünkösdre esett, de a romániai hipermarketek alkalmazottai még a hétfőre virradó éjszaka is dolgoztak: nyitásig ki kellett cserélniük az élelmiszerrészlegek valamennyi árcéduláját.

Mugur Isarescu, a román nemzeti bank kormányzója azt mondta: az áfacsökkentés miatt "néhány negyedévig" negatív tartományba kerül az infláció, de ez szerinte nem veszélyes, nem nevezhető "igazi deflációnak". Az árcsökkenést nem túltermelés, vagy a kereslet csökkenése okozza, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy gazdasági hanyatlást és munkanélküliséget idézzen elő - magyarázta.

Romániában az idei év inflációs várakozását az eredetileg közzétett 2,6 százalékról 0,7 százalékra mérsékelték az áfacsökkentés bejelentése után.

Az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap több nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki a román adócsökkentések miatt, arra hivatkozva, hogy az intézkedések jelentősen megnövelhetik az államháztartási hiányt. Az EB szerint 2016-ban a román deficit elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát. A tavalyi évet Románia 1,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta (ESA 2010 módszertan szerint).

Bukarest azonban az áfacsökkentés fogyasztásnövelő és gazdásági növekedést serkentő hatásában bízik, ami az adóbevételeket is emelné. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azzal számol, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése év végéig 0,6 százalékos GDP-többletet eredményez.

Románia az idei első négy hónapot a GDP 0,85 százalékának megfelelő államháztartási többlettel zárta. Victor Ponta miniszterelnök szerint az EB aggodalmai alaptalanok, kormánya máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.