2016. január 8. 20:40

Sorozatos lopások károsították meg tavaly a holland sajtgyártókat, így közösen készülnek biztonságosabbá tenni a raktáraikat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az elmúlt évben legalább hat gyártóhoz törtek be tolvajok, hogy elemeljék a legfinomabb, Boerenkaas márkájú sajtokat. A tolvajokat a zsákmány súlya sem riasztotta el: a híres kerek sajt általában több mint tíz kilogrammot nyom darabonként.

"Soha nem volt gondunk a tavalyi év előtt, amikor hat farmer sajtját lopták el betörők" - mondta Irene van de Voort, a holland Tejtermékgyártók Társaságának elnöke. "Aggaszt a helyzet, és kértük tagjainkat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket" - tette hozzá.

Legendás autó kerültek kalapács alá

Mintegy 8,5 tonna, összesen 90 ezer euró értékű (28 millió forint) sajtot loptak el - írta pénteken a nrc.next holland online napilap. A legnagyobb zsákmányt a dél-hollandiai Hellouw kisvárosból emelték el, ahol több mint 200 sajtkorongnak kelt lába, összesen 26,5 ezer euró (több mint 9 millió forint) értékben.

Valamivel nyugatabbra, egy Bergen op Zoom-i farmertől mintegy 150 sajtot loptak el. A tolvajok tudták, melyik sajt az értékes. "Otthagyták az új sajtokat és a már érett készletet vitték el". A tolvajok egyelőre ismeretlenek, semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi illetékes szerint a lopásokat egyedi esetekként kezelik.

Onno Boersma, a holland Tejtermékpiaci Szövetség képviselője szerint a sajtokat a tolvajok aligha tudják egészben értékesíteni anélkül, hogy lebuknának. Minden sajtot számozott pecséttel látnak el, hogy pontosan lehessen tudni, honnan származik a termék - magyarázta. A holland sajtágazat ráadásul nem olyan nagy, így rögtök feltűnik, ha valaki a lopott árut akarja eladni - tette hozzá.

MTI