2p

Sorozatos lopások károsították meg tavaly a holland sajtgyártókat, így közösen készülnek biztonságosabbá tenni a raktáraikat.

Az elmúlt évben legalább hat gyártóhoz törtek be tolvajok, hogy elemeljék a legfinomabb, Boerenkaas márkájú sajtokat. A tolvajokat a zsákmány súlya sem riasztotta el: a híres kerek sajt általában több mint tíz kilogrammot nyom darabonként.

"Soha nem volt gondunk a tavalyi év előtt, amikor hat farmer sajtját lopták el betörők" - mondta Irene van de Voort, a holland Tejtermékgyártók Társaságának elnöke. "Aggaszt a helyzet, és kértük tagjainkat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket" - tette hozzá.

Legendás autó kerültek kalapács alá

Mintegy 8,5 tonna, összesen 90 ezer euró értékű (28 millió forint) sajtot loptak el - írta pénteken a nrc.next holland online napilap. A legnagyobb zsákmányt a dél-hollandiai Hellouw kisvárosból emelték el, ahol több mint 200 sajtkorongnak kelt lába, összesen 26,5 ezer euró (több mint 9 millió forint) értékben.

Valamivel nyugatabbra, egy Bergen op Zoom-i farmertől mintegy 150 sajtot loptak el. A tolvajok tudták, melyik sajt az értékes. "Otthagyták az új sajtokat és a már érett készletet vitték el". A tolvajok egyelőre ismeretlenek, semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi illetékes szerint a lopásokat egyedi esetekként kezelik.

Onno Boersma, a holland Tejtermékpiaci Szövetség képviselője szerint a sajtokat a tolvajok aligha tudják egészben értékesíteni anélkül, hogy lebuknának. Minden sajtot számozott pecséttel látnak el, hogy pontosan lehessen tudni, honnan származik a termék - magyarázta. A holland sajtágazat ráadásul nem olyan nagy, így rögtök feltűnik, ha valaki a lopott árut akarja eladni - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!