2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre erősebb számokat produkál a hazai autógyártás. A 2015-ös rekordbevételű év után 2016-ban dinamikusan növekszik a szektor alkalmazottainak száma, amely rendkívül jó előjel az idei bevételek tekintetében is.

"Évről évre szépen fejlődik a hazai feldolgozóipar egyik húzóágazata a közúti jármű gyártása. Amellett, hogy az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedett a szektor árbevétele, az alkalmazotti létszám is évről évre rekordokat dönt" – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója. Az autógyártás árbevétele 2015-ben 6800 milliárd Ft volt, amely 8,7 százalékkal magasabb az előző évinél, az alkalmazotti létszám pedig hónapról hónapra növekszik. 2016 augusztusában a szektor alkalmazottainak száma - rekordot jelentő - 87 ezer fő volt, ami szintén 8,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

"A szektor jelentősége kiemelkedő, a teljes hazai cégbázis árbevételének közel 7 százalékát adják az autógyártó cégek, és akkor a beszállítói láncokat még nem is vettük figyelembe" – mondja az igazgató. A szektor a multinacionális nagyvállalatoknak köszönhetően rendkívül koncentrált, a top 10 cég adja a teljes szektor árbevételének közel 75 százalékát.

A szektor a cégek számát tekintve kicsinek számít, mindössze 506 cég működik jelenleg ezen a területen. Az ágazat gyorsan fejlődik, ezt mutatja az a tény is, hogy az általános tendenciától eltérően itt a cégalapítások száma növekszik.

Annak ellenére, hogy kicsi és erősen koncentrálódott szektorról beszélünk, a cégfluktuáció itt sem elhanyagolható” – mondja Pertics Richárd. Az ágazat cégfluktuációs indexe – ami az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez - 10 százalék, ami hazai viszonylatban alacsonynak számít.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!