2008. április 3. 08:49

Soros György magyar származású milliárdos befektető szerint a mostani pénzügyi válság a legrosszabb a nagy világgazdasági válság óta. Soros arra számít, hogy a piacok rövid időre ugyan megnyugszanak, de még az idén újabb visszaesés fog bekövetkezni.

A szakember a Bloomberg hírügynökségnek úgy vélekedett, hogy a mostani válságnak jó kifutása volt, amivel a Wall Street-nek a szárnyalására utalt azt követően, hogy a bajba jutott Bear Stearns meg tudott állapodni a JPMorgan Chase-zel.

„Ez azonban valószínűleg nem a mélypont volt” - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a tőzsde felfelé ívelése hat héttől három hónapos időszakig tarthat, miközben az amerikai gazdaság a recesszióhoz közel kerül.

Soros a szigorú jövedelmezőségi feltételeknek megfelelő, megbízható tőkeszerkezet kialakítását és azt tartja fontosnak, hogy a bankok tartsák jobban ellenőrzésük alatt és korlátozzák hitelnyújtásaikat az olyan hiteligénylőknek, mint a fedezteti alapok (hedge funds), szigorúbb kamatfeltételek teljesítését, fedezeteket követelve tőlük.

MTI/Menedzsment Fórum