2013. november 28. 04:10

A kockázatokat lehet számszerűsíteni, de a kockázatnak nem minden elemét lehet előre kiszámolni, és ez vezetett a 2007-08-as pénzügyi válsághoz - hangsúlyozta Soros György magyar származású amerikai pénzügyi befektető a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában.

A CEU alapítója és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke legújabb, magyar nyelven megjelenő, a Soros-előadások a Közép-európai Egyetemen című könyvét mutatta be. A könyv Soros reflexivitásról szóló elméletét és a nyílt társadalom koncepcióját ismerteti meg az olvasókkal. Soros György előadásában a bizonytalanságot egyes helyzetekben számszerűsíthetőnek nevezte, hozzátéve, hogy a tömegek reakciói tanulmányozhatóak, de nem a tömegben levő egyéneké. Mivel az embereknek az alapján változik a viselkedése, hogy éppen egy csoport részeként vagy egyénenként cselekednek, ez bizonytalanságot teremt - tette hozzá.    

A pénzügyi szakember szerint abban nincs semmi újdonság, hogy az emberek elfogult világnézetükre alapozzák döntésekeit, de ezek az elfogultságok kihatnak a valóságra is, ez egyik alapgondolata a reflexivitás elméletének. "Kétirányú kapcsolat van a gondolkodás és a világ között" - mondta Soros György. Az európai gazdaság helyzetről csak annyit mondott: az "euróválság egy fekete lyuk". Úgy vélte, "rémálom, ami Európában történik", pedig Európa a legfejlettebb nyílt társadalom és demokrácia a világon.

Soros György szerint hihetetlen látni, ahogy Európában az európaiaknak az önmaguk által okozott nyomorúságuk egyre nagyobb és nagyobb lesz. A szakembertől megkérdezték, milyen fontos világpolitikai események történtek a 2009-es előadásai óta, válaszában ő a közel-keleti eseményeket emelte ki. Kifejtette, hogy a Közel-Keleten négy megoldatlan válság van, az iráni, az egyiptomi, a szíriai, illetve a palesztin, és egyes esetekben komoly előrelépéseket lehet látni. Mint mondta, Szíriában például sikeresnek tűnik a vegyi fegyverek ellenőrzésére tett kísérlet, de hangsúlyozta, hogy a humanitárius válság még megoldatlan.

Irán esetében Soros György szerint kedvező fordulat volt, és ugyanígy van esély az izraeliek és a palesztinok közti megegyezésre. Összességében az látszik, hogy a problémák megoldásával egy új rend van születőben a Közel-Keleten - mondta, hozzátéve: "mindig akkor van radikális változás, amikor a legkevésbé számítunk rá".

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.