2012. október 16. 04:31

Az Európai Uniót tartós recesszióba taszító "rémálomnak" nevezte Soros György az euróválságot az amerikai vállalatgazdasági szervezet, a National Association for Business Economics üzleti ebédjén tartott beszédében.

A befektetési alapkezelő szakember szavai szerint az euróválság "meghatározó hatással van a jelenlegi helyzetre, tartós recesszió felé taszítja az Európai Uniót és teljes mértékben önmagából fakad". Soros György úgy látja, hogy a "legkisebb ellenállás irányban mozduló" Németország csak a "szükséges minimumot" teszi meg az euróövezet egyben tartása érdekében, ami "nem elegendő az eladósodott országok talpra állításához". Emiatt egyre tágul a szakadék a hitelező és az adós országok között Európában. A recesszió kivédéséhez a világ jegybankjainak összehangolt akciójára lenne szükség - mondta.

Az euróövezet létrehozásának legnagyobb tévedése az a feltételezés volt, hogy a "kormányok kockázatmentesek" - mutatott rá Soros György. "Ezt az alapvető hibát eurókötvények kibocsátásával lehetne korrigálni, ami azonban politikailag elfogadhatatlanná vált Németországban" - mondta. "A felismerés már megszületett ugyan, hogy valami alapvető hiba van a rendszerben, de nincs meg rá az megfelelő eszköz, amivel ki lehetne javítani."

Az EU felbomlását "valós veszélynek" nevezte Soros György, egyúttal felszólította Németországot, hogy tetteiben is vállalja fel a közösségen belül de facto betöltött hegemón szerepét és ezzel együtt az eladósodott országok érdekeinek a képviseletét. Véleménye szerint a másik lehetőség az lenne, ha Németország elhagyná az euróövezetet, ami egy csapásra meg is oldaná a válságot.

A kínai gazdasági helyzetről szólva Soros György rámutatott, hogy az alkalmazott növekedési modell már elveszítette lendületét és megérett a változtatásra, melyben egyebek között nagyobb szerepet kellene kapnia a lakossági fogyasztásnak.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.