TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Soros György meglehetősen sötét képet festett a Brexit esetére. Szerinte drasztikus font gyengülés jöhet pénteken, ha egy nappal korábban a kilépésre voksolók lesznek többen.

Soros György 60 éves piaci tapasztalataira hivatkozva figyelmezteti a briteket a kilépés költségeire. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen az Egyesült Királyság lakói komoly veszteséget fognak elszenvedni, és a font óriási zuhanást könyvel majd el. Ha a népszavazáson a távozás mellett döntenek annak egyedül a spekulánsok örülhetnek, akik le fognak csapni a fontra.

A Guardianben megjelent cikkben azt írja, hiába hívta fel a kockázatokra a figyelmet David Cameron miniszterelnök, az angol pénzügyminisztérium, a Bank of England vagy éppen az IMF, a kilépés párti átlagemberek ezt nem hallják meg. Így abban az illúzióban ringatják magukat, hogy rájuk nem lesz közvetlen hatással a Brexit. Ez azonban csak vágyálom, a kilépés azonnali és fájdalmas lesz, amelyet a brit állampolgárok is meg fognak érezni. A változások végig fognak szerinte söpörni a pénzpiacok mellett a munkaerőpiacon is, komoly hatással lesz továbbá a kilépés a beruházásokra és az árakra is.

Az elemzők szerint a brit háztartások 3-5000 fontos veszteséget fognak elszenvedni évente mindaddig, amíg az új állapotnak megfelelően nem zajlik le egy konszolidáció. Mindez azonban előreláthatólag öt évet is igénybe vehet. Ezek mellett más azonnali hatásokkal is számolni kell a szigetország lakosságának.

Ilyen az első 3D-ben nyomtatott épület

Soros szerint a jelenlegi piaci szintekhez képest nagyon komoly mértékben, legalább 15 százalékkal fog zuhanni a font, de akár 20 százaléknál nagyobb mértékű is lehet az angol deviza vesztesége, ha a csütörtöki referendumon a kilépést pártolók kerülnének többségbe. Az árfolyam a jelenlegi 1,46 dollár/font körüli szintekről 1,15 dollár alá kerülhet, ami 25-30 százalékos gyengülés lenne. Az euróval szemben pedig a font paritás környékére kerülne, vagyis hozzávetőleg 1 az 1-ben váltanák a két fizetőeszközt. Ez már csak azért is ironikus lenne, mert ez egyfajta csatlakozás lenne az euróhoz, miközben a választók éppen ezt akarják a legkevésbé.

Soros György szerint ez nem ugyanaz a jelenség lenne, mint az 1992-es fekete szerda utáni, amikor a font a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból. Soros fedezeti alapja az egyike volt a font ellen annak idején több tízmilliárd dollárral játszó nemzetközi intézményi befektetőknek. A nagybefektető szerint a font akkori leértékelődése egészséges volt, mivel a brit kormány megszabadult attól a kötelezettségétől, hogy károsan magas kamatokkal védje az egyébként is túlértékelt fontot. Ezúttal egy nagymértékű leértékelődés sokkal kevésbé lenne kedvező hatású, nem utolsósorban azért, mert a Bank of England - a brit jegybank - a font leértékelődése után, 1992-től eltérően, már nem tudná tovább csökkenteni alapkamatát, mivel a jelenlegi 0,50 százalékos történelmi mélypont a legalacsonyabb olyan kamatszint, amely még összeegyeztethető a brit bankrendszer stabilitásával.

Ennek egyéb veszélyei is vannak, hiszen ha az ingatlanárak zuhanása és a munkanélküliség növekedése recessziót okozna a brit gazdaságban, ami valószínű, a monetáris politikának nagyon kevés mozgástere lenne a gazdaság élénkítésére és a kereslet gyengülésének ellentételezésére - írja a magyar származású milliárdos.

Soros azzal zárja az írását, hogy a piacon a spekulánsok a korábbinál sokkal nagyobb tőkével, erővel és hatalommal rendelkeznek, és kíméletlenül kihasználják, ha a politikusok vagy a választók elszámítják magukat. Ha Nagy-Britannia a Brexitre szavaz, azon "néhányan nagyon meggazdagodnának, de a választók zöme sokkal szegényebbé válna". Ha a népszavazáson a kilépésre szavazók kerülnének többségbe, azt fekete péntek követhetné, súlyos következményekkel a hétköznapi emberek számára.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.