2017. április 20. 03:22

A CEU alapítója mellett a fia is beszállt pénzzel a virginiai kampányba.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Nem csak itthon gerjeszt politikai vitákat Soros György tevékenysége. Az USA Virginia államában is kereszttűzben áll a globális méretben üzletelő egyetemalapító egyik támogatottja.

Soros mindig darázsfészekbe nyúl 

Az előzmények röviden: Virginia választásra készül, a kormányzó posztról tartanak szavazást idén novemberben, előtte azonban előválasztáson méretnek meg nyár elején az azonos párthoz tartozó jelöltek. Annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Virginiában csak egy ciklusig látható el a kormányzóság, s az újraválasztás feltétele, hogy a jelölt a mandátuma lejárta után 4 évig ne legyen hivatalban. E tekintetben mindenképpen egyedülálló a dél-keleti állam választási rendszere az Egyesült Államokban.  

Az egyik demokrata párti induló, Tom Perriello körül izzott fel a levegő az elmúlt hónapokban. Perriello a helyi sajtó szerint szerint a semmiből bukkant fel, s miközben folyamatosan arról szónokol, hogy a kisemberekről kell szólnia a politikának, Virginián kívül élő kőgazdag szponzorok pénzéből menedzseli a kampányát. Köztük Soros Györgyéből, aki 250 ezer dollárral tolta meg a kampánybüdzsét, s ezzel a második legnagyobb támogatóvá vált. De fia, Alexander Soros is utalt 125 ezret, a jelölt sikerében bízva - írta a Washington Post.

A legnagyobb összeget, 500 ezer dollárt Sonja Smith, a virginiai demokraták stabil támogatója biztosította Perriello számára. Ami bájos, tekintve, hogy férje, Michael D. Bills a másik demokrata jelölt, Ralph Northam fontos támasza, 200 ezer dollár erejéig.

Perriello azért is kap hideget-meleget főleg konzervatív körökből, mert miközben élesen kritizálja a virginiai kampánytámogatási rendszert, ami nem szab határt a finanszírozásnak, ő azért elfogadja a nagy támogatók hozzájárulását a saját kampányához. A Perriello kampányára befolyó pénz 57 százaléka származik az államon kívülről egye számítások szerint, míg ellenfele államhatáron túli támogatói csak 11 százalékot tesznek hozzá Northam kampányához.

A várakozások szerint a virginiai választási kampányra összeségében több tíz millió dollárt költenek majd el a jelöltek. Idén mindössze két államban választanak kormányzót (a másik állam New Jersey), s a tavaly novemberi elnökválasztás után ez lesz az első alkalom, amikor visszajelzést lehet kapni a választók elégedettségéről; arról, hogy mit gondolnak az amerikai elnök, Donald Trump tevékenységéről.

mfor.hu