TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Romló világgazdasági és egyre negatívabb magyar kilátások nyomták rá bélyegüket Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának keddi budapesti látogatására. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rosszabbodó gazdasági előrejelzésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy újabb intézkedésekre lesz szükség, ám konkrétumot nem árult el. Az IMF-küldöttség elvetette egy általános adócsökkentés lehetőségét, csak az adórendszeren belüli átcsoportosításokkal ért egyet. Varga Mihály, a Költségvetési Bizottság ellenzéki elnöke pedig úgy nyilatkozott: nincs esély a 2009-es költségvetés teljesülésére, és az idén 2,5-3 százalékos recessziót vár.

Strauss-Kahn szerint még időben fordultunk hozzájuk (Mfor-montázs)

Kedd délután a Dominique Strauss-Kahn vezette IMF-küldöttség különböző politikai szereplőkkel találkozott. Elsőként az Országgyűlés Költségvetési Bizottságát kereste fel, majd egyeztetett a kormány képviselőivel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Veres János pénzügyminiszterrel; a találkozón jelen volt még Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is. Ezután találkozott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, este pedig egy vacsorán vesz részt.

Fidesz: 2,5-3 százalékos visszaesés lehet

Varga Mihály, a Költségvetési Bizottság fideszes elnöke a megbeszélés után úgy vélekedett: az IMF vezetése most kezd rádöbbenni, hogy nem lesz könnyű cselekvésre ösztönözni a kormányt. Szerinte annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások egyre romlanak, az ország vezetése nem tesz semmit.

Ma már a Fidesz úgy látja, hogy 2009-ben 2,5-3 százalék lesz a visszaesés. Szerinte emiatt és a vártnál alacsonyabb infláció nyomán a költségvetés bevételei kisebbek lehetnek a vártnál, ami a deficit növekedését vonja maga után.

Gyurcsány: újabb intézkedések kellenek

Ezután Gyurcsány Ferenccel találkozott az IMF-vezér. A tárgyalást követően a miniszterelnök elmondta: változásokra, reformokra és intézkedésekre lesz szükség a következő hónapokban.

A miniszterelnök arra ösztönözte a parlamentet és a kormányt, hogyha nehezednek a gazdasági feltételek, akkor tegye a dolgát, keressen új eszközöket, hogy fenntartsa az ország finanszírozhatóságát, nagyobb teljesítményre ösztönözze a gazdaságot.

Kiemelte, hogy a világgazdaságban pokoli hírek jönnek egymás után, legutóbb éppen Spanyolországból.

Strauss-Kahn: nem kell aggódni a forint árfolyama miatt

Magyarországon fejlődnek a dolgok, persze mindannyian aggódva figyeljük a jövőt, mivel a globális előrejelzések negatívak - mondta Strauss-Kahn, utalva a hamarosan megjelenő IMF-prognózisra, amely rosszabb kilátásokat fog megfogalmazni globálisan.

Az IMF jelenleg nem támogatja az általános adócsökkentést, a költségvetési problémát kell megoldani - válaszolta újságírói kérdésre a Valutaalap vezérigazgatója. Szerinte jelenleg nincs tere az általános adócsökkentésnek, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne átcsoportosítást végrehajtani az adórendszeren belül.

Önök nem szenvedtek igazi válságtól – fogalmazott udvariasan a vezérigazgató, hozzátéve, hogy Magyarországon nem volt bankcsőd, illetve árfolyamválság sem következett be. Ennek egyik oka, hogy hazánk időben kereste meg a Valutaalapot. Látogatásának fő célja az volt, hogy megtekintse az első (az IMF-hitelért cserébe megvalósított) program teljesülését.

Dominique Strauss-Kahn kérdésre válaszolva kifejtette: nincs olyan ok, amely aggodalomra adna okot a forint árfolyamával kapcsolatban. Hozzátette: a forint egy elvárható szinten stabilizálódott.

Az IMF vezérigazgatója szerint mint minden költségvetés, a magyar is hipotézisekre épül, s ha a feltételek megváltoznak, akkor a kormánynak is változtatnia kell.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.