TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégségtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek az önkormányzati cégeknél - erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt követően, hogy újabb hat távhőszolgáltató cég ellenőrzését zárta le a többségi önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok ellenőrzése keretében.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a friss jelentéseket ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék tavaly kezdte meg 36 távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég gazdálkodásának értékelését. Az idén már 30 jelentést nyilvánosságra hoztak, és most adják közre az utolsó 6 jelentést. Ezekben Vác, Kiskunhalas, Mohács, Tatabánya, Veszprém és Budapest távhőcégeit vizsgálták.

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője beszámolójából kiderült, hogy mind a hat cég hiánytalanul eleget tett a rezsicsökkentésről szóló jogszabályoknak, de a budapesti Főtáv Zrt.-t leszámítva minden cégnél - elsősorban számviteli szabályozással kapcsolatos - súlyos hiányosságokat tárt fel az ÁSZ vizsgálata.

Warvasovszky Tihamér kiemelte: a működési és pénzügyi kockázatok feltárásával "hasznosítható munícióval" szeretnének szolgálni a kormány 2013-tól elindított rezsicsökkentési törekvéseihez.

A fejlesztési irányokról szólva hangsúlyozta: egyértelmű eredményességi követelményeket kell állítani a vezetőkkel szemben, és folyamatosan nyomon kell követni a teljesítménykritériumok teljesülését, ezeket értékelni kell, és eltérés esetén a szükséges intézkedéseket meg kell tennie a tulajdonosnak.

Kritikus területként azonosította az ÁSZ többek között a szabályozott működés hiányát, a nem megfelelő önköltségszámítást, valamint azt, hogy a cégek nem fektették le világosan a teljesítménykövetelményeket.

Az alelnök felhívta a figyelmet: a feltárt hiányosságok és az azonosított kritikus területek tekintetében az előremutató, rendszerszintű megoldások elmaradása előbb-utóbb nehéz helyzetbe hozhatja a költségvetést, illetve az állampolgárok is "saját bőrükön érezhetik" a káros hatásokat.

Warvasovszky Tihamér jelezte: az ÁSZ a kormány figyelmét is felhívta a veszélyekre és kockázatokra.

A szabályozott működés hiányával kapcsolatban kifejtette: az ellenőrzés során a gazdasági társaságok ügyvezetésének tett 123 javaslatból 46 a gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítására, 23 a szabályozás javítására vonatkozott, míg 54 a helytelen vagy hibás gazdálkodási gyakorlat korrekciójára irányult.

A szabályozottság területén a számviteli politika és a számviteli politika keretében elkészített szabályzatok ellenőrzése nyomán fogalmazódott meg a legtöbb javaslat. Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordított a gazdasági társaságok önköltség-számítási, számviteli szétválasztási szabályozására, mivel ezek biztosítják a megalapozott díjmegállapítást és a keresztfinanszírozás-mentes elszámolást - fejtette ki. Tipikus hiányosság volt, hogy a cégeknek nem volt önköltség-számítási szabályzatuk, nem dolgozták ki a közvetlen és közvetett költségek elkülönítésére, a közvetett költségek felosztására vonatkozó szabályokat, valamint nem készítettek árkalkulációra vonatkozó szabályzatot, vagy azok hiányosak voltak.

Mindezek a díjképzésnél és az önköltségszámításnál a megalapozottság, az átláthatóság és a teljeskörűség hiányához vezetnek - emelte ki Warvasovszky Tihamér.

Mint mondta, kritikus terület volt a teljesítménykövetelmények hiánya is. Az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek közül 2012-ben összesen 31 készített üzleti tervet, amelyből 23 nem határozott meg a szakmai feladatellátás gazdaságosságát és hatékonyságát mérő kritériumokat. Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok tevékenysége mögött jelentős vagyon áll, vagyis az állami vagyon megőrzése és gyarapítása szempontjából is fontos szereplőkről van szó - hangsúlyozta    Warvasovszky Tihamér.

Kitért arra is, hogy a vagyonnal való gazdálkodás területén a vagyon megőrzését és gyarapítását tekintette át az ÁSZ. Hiányosságokat tapasztaltak a leltározási kötelezettség teljesítésében. Emellett jellemző hiányosság volt, hogy a legtöbb esetben az elszámolt értékcsökkenés mértéke meghaladta a beruházásra, felújításra és karbantartásra fordított összeget, így nem volt biztosított az eszközök megújítása, és a fenntartható működés. Hiányosságokat állapítottak meg a tulajdonosi felügyelet esetében is.

Ezek a problémák és a nem megfelelő menedzsment tevékenység végső soron gazdálkodási anomáliákhoz is vezetett - hívta fel a figyelmet az alelnök. Ezek többsége a tőkeegyensúly felborulásában, a követelésállomány növekedésében, a behajtás iránti intézkedések elmaradásában, illetve a kötelezettségállomány megugrásában öltött testet - fűzte hozzá. Az ellenőrzött 36 társaság közül 11 közszolgáltató saját tőkéje csökkent a jegyzett tőke 50 százaléka alá, ebből hét társaság saját tőkéje negatívvá vált - emelte ki Warvasovszky Tihamér.

Horváth Margit az ellenőrzések részleteiről elmondta: a Váci Távhőszolgáltatási Kft.-nél a 2008-2012 közötti működés során számos számviteli szabályozási hiányosságot tártak fel, így például azt, hogy a cég a törvényi változások ellenére sem aktualizálta számviteli szabályzatait. A kiskunhalasi távhőcégnél is számos számviteli szabálytalanságra derült fény, itt a vizsgált időszak 2012-2013 volt. A 2008-2013 közötti időszakban (a másik négy cégnél ezt az időszakot vizsgálta az ÁSZ) a Mohács-Hő Kft.-nél, a veszprémi VKSZ Zrt.-nél és a tatabányai T-Szol Zrt.-nél ugyancsak a számviteli szabályozottságban voltak hiányosságok. Kivételt a budapesti Főtáv Zrt. képez, ahol az ÁSZ megállapítása szerint felelős, kiegyensúlyozott gazdálkodás folyt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.