2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A devizahitelek többségének forinthitellé alakításával, a havi törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentésével, valamint a kilakoltatási tilalom fokozatos feloldásával is számol Surányi György, Barta György és Tomas Spurny közös, az fn.hu internetes portálon csütörtökön publikált, a lakossági devizahitelek kezeléséről, a lakáshitelezési rendszer helyreállításáról szóló tanulmányában.

Az írás szerint a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az állam, a jegybank, az adósok és a bankok szoros együttműködése és áldozatvállalása is szükséges.

A szerzők a devizahitelek döntő többségének forintra váltásáról azt írják: megoldható lenne, ha a Svájci Nemzeti Bank piacon kívüli műveletben jelentős mennyiségű svájci frankot adna el euróért cserébe a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Az MNB ezt az összeget - szintén piacon kívüli művelet keretében - továbbadná a kereskedelmi bankoknak, amelyek ebből visszafizethetnék a svájci frank alapú bankközi kölcsöneiket, így lehetővé válna, hogy ügyfeleik tartozását forintosítsák.

A lépéssel az árfolyamveszteséget (a lakáshitel felvételekor fennállt árfolyam és a beváltáskori árfolyam különbségét) az ügyfelek kifizetnék, így a bankrendszer egészéből eltűnne a devizahitelezés jelentette kockázat.

A szerzők azt is indítványozzák, hogy az ügyfelek havi törlesztőrészletét állítsák vissza a válság előtti szintre, vagyis csökkentsék 30-40 százalékkal. Ennek módja az állami kamattámogatás, a futamidő meghosszabbítása és a kereskedelmi bankok áldozatvállalása. A csökkentett törlesztőrészlet előnyeiből a tanulmány szerint a fizetőképes adósok is részesülhetnének.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!