3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Semmi meglepőt nem lát Fodor Gábor abban, hogy kedd délelőtt Surányi Györggyel találkozott az SZDSZ székházában. A volt jegybankelnök hétfőn este Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkozott, aki megerősítette, hogy továbbra is előrehozott választásokat szeretnének.

A pártelnök a szabad demokraták ügyvivő testületének és frakciójának közös megbeszélését követően újságírói kérdésre azt mondta, hogy viszonylag rendszeresen találkoznak, mert gazdasági kérdésekben mindig kikéri Surányi György véleményét.

Az MTI szerint hozzátette: most más témákban is megtette ezt a kialakult helyzet miatt, de erről nem kívánt beszélni, mert - mint mondta - nincs rá felhatalmazva.

Surányi Györggyel Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is találkozott, még hétfőn este. Ezen megerősítette a párt álláspontját: nem támogatják a konstruktív bizalmatlansági indítványt, továbbra is előrehozott választásokat szeretnének, mondta el kedden Szijjártó Péter, a párt szóvivője. 

Azonnali válságkezelő kormányt szeretne Fodor

Az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának közös ülésén elhangzottakról Fodor Gábor annyit közölt, hogy megerősítették a párt tárgyalódelegációjának mandátumát. Hozzátette: készek megkeresni és megtalálni egy hiteles miniszterelnököt, aki képes kivezetni a társadalmat a nehéz helyzetből.

Ehhez viszont véleményük szerint változásokra van szükség a kormányban, és megfelelő kormányprogram is kell. Közölte: a hétfőn megkezdett tárgyalások folytatódni fognak, mert várható, hogy kedden vagy szerdán, amikor szükségét látják, a delegációk egyeztetnek egymással.

Fodor Gábor hangsúlyozta: látnak olyan jelölteket, akiknek a személyében meg tudnak egyezni. Hozzátette, hogy nevekről nem szeretne beszélni, mert ha valakinek a nevét megemlítik, abból biztosan nem lesz jelölt. Emlékeztetett arra, hogy jelölnie a szocialista pártnak kell.

A pártelnök megjegyezte, hogy olyan válságkezelő kormányt tartana a legjobbnak, amely azonnal elkezdhetne dolgozni.

Mint ismert, az MSZP és az SZDSZ tegnap már egyeztetett az új miniszterelnök-jelölt személyéről. Fodor Gábor akkor kijelentette: világossá vált, hogy az SZDSZ és az MSZP számára egy kívülről, nem a szocialista pártból érkező miniszterelnök jelölése a közös pont.

Három név a kalapban?

Elképzeléseik szerint nem csak a miniszterelnök személyének kell változnia, ennél átfogóbb, a kormány egészét érintő átalakításra van szükség. Kitért arra is, hogy úgy gondolják, egy reformelkötelezett kormánynak kell felállnia, amit az SZDSZ a Reformszövetség programja alapján képzel el.   

Az atv.hu értesülései szerint szabaddemokrata körökben három név kering, akit alkalmasnak tartanak az ország vezetésére. Az egyik Bokros Lajos - az MSZP a napokban még elzárkózott ettől a lehetőségtől -, a másik jelölt Surányi György, korábbi jegybankelnök - ő csak akkor vállalja a miniszterelnökséget, ha az ellenzék is támogatásáról biztosítja -, a harmadik jelölt pedig Békesi László, korábbi szocialista pénzügyminiszter, a Reformszövetség tagja.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!