2017. augusztus 29. 08:45

Számlákat zárolnak a Siemens-botrány miatt.

Három magánszemély és három szervezet szerepel azon a legfrissebb európai uniós listán, amely a pénzügyi korlátozó intézkedések kiterjesztéséről szól. A szigor alkalmazására az ukrán-orosz konfliktus miatt van szükség: a Krím orosz bekebelezésére reagált ilyen módon a közösség, pénzügyi szankciókat megállapítva a krími helyzet kialakulásáért és fennmaradásáért felelősnek tartott személyekkel és szervezetekkel szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Krím miatt büntetik az embereit 

Az augusztus elején összeállított uniós tanácsi lista kifejezetten kellemetlen a német Siemens multinak. A cég nem közvetlenül érintett a botrányban: egy tamani (Krasznodar) erőműbe szánt gázturbinái végül a Krímben kötöttek ki, orosz közreműködéssel. A Siemens állítja, nem volt tudomása arról, hogy a turbinák nem az eredeti állomáshelyükre kerülnek, hanem kerülő úton a krími energiaellátás Ukrajnától való függetlenítését szolgáló rendszer felépítését szolgálják majd.

A botrány kirobbanásakor a német multi megütközésének adott hangot, s jelezték, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A pénzügyi korlátozások alá vont személyek egyike az Oroszországi Föderáció energiaügyi miniszterhelyettese, Andrej Vlagyimirovics Cserezov. A tárca egyik osztályvezetője, Jevgenyij Petrovics Grabcsak is felkerült a listára. Illetve annak a cégnek a főigazgatója is, amely vállalat megrendelte a németektől a gázturbinákat. Szergej Anatolevics Topor-Gilka személyesen tárgyalt a szerkezetek beszerzéséről és a leszállításáról.

A tanács indoklása szerint a gázturbinák átszállítása hozzájárul a Krím és Szevasztopol független energiaellátásának megteremtéséhez, ami támogatja az Ukrajnától való elszakadásukat, aláásva ezzel Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét.

A szankciókkal lényegében elérhetetlenné tették a listán szereplők számára a nyugat-európai számlákat, pénzügyi forrásokat, valamint az üzleti lehetőségektől is elvágják az érintetteket az unión belül. Az orosz gazdasági élet és az államigazgatás számos vezető alakja került már tiltólistára az elmúlt időben.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.