2017. augusztus 29. 08:45

Számlákat zárolnak a Siemens-botrány miatt.

Három magánszemély és három szervezet szerepel azon a legfrissebb európai uniós listán, amely a pénzügyi korlátozó intézkedések kiterjesztéséről szól. A szigor alkalmazására az ukrán-orosz konfliktus miatt van szükség: a Krím orosz bekebelezésére reagált ilyen módon a közösség, pénzügyi szankciókat megállapítva a krími helyzet kialakulásáért és fennmaradásáért felelősnek tartott személyekkel és szervezetekkel szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Krím miatt büntetik az embereit 

Az augusztus elején összeállított uniós tanácsi lista kifejezetten kellemetlen a német Siemens multinak. A cég nem közvetlenül érintett a botrányban: egy tamani (Krasznodar) erőműbe szánt gázturbinái végül a Krímben kötöttek ki, orosz közreműködéssel. A Siemens állítja, nem volt tudomása arról, hogy a turbinák nem az eredeti állomáshelyükre kerülnek, hanem kerülő úton a krími energiaellátás Ukrajnától való függetlenítését szolgáló rendszer felépítését szolgálják majd.

A botrány kirobbanásakor a német multi megütközésének adott hangot, s jelezték, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A pénzügyi korlátozások alá vont személyek egyike az Oroszországi Föderáció energiaügyi miniszterhelyettese, Andrej Vlagyimirovics Cserezov. A tárca egyik osztályvezetője, Jevgenyij Petrovics Grabcsak is felkerült a listára. Illetve annak a cégnek a főigazgatója is, amely vállalat megrendelte a németektől a gázturbinákat. Szergej Anatolevics Topor-Gilka személyesen tárgyalt a szerkezetek beszerzéséről és a leszállításáról.

A tanács indoklása szerint a gázturbinák átszállítása hozzájárul a Krím és Szevasztopol független energiaellátásának megteremtéséhez, ami támogatja az Ukrajnától való elszakadásukat, aláásva ezzel Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét.

A szankciókkal lényegében elérhetetlenné tették a listán szereplők számára a nyugat-európai számlákat, pénzügyi forrásokat, valamint az üzleti lehetőségektől is elvágják az érintetteket az unión belül. Az orosz gazdasági élet és az államigazgatás számos vezető alakja került már tiltólistára az elmúlt időben.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.